Home Crna kronika S kirurškom maskom na licu došao na šalter pa predao papir s...

S kirurškom maskom na licu došao na šalter pa predao papir s jezivom porukom: ‘Ostani miran. U tebe je uperen pištolj!’

SHARE

Zahvaljujući snimkama nadzornih kamera oko Raiffeisen banke na zagrebačkom Laništu, iz koje nije uspio ništa ukrasti, te gradskih kamera, preko kojih je rekonstruiran bijeg do poslovnice Kent banke na Knežiji u kojoj je ukrao 60.000 kuna, policija je uhitila

HANZA MEDIA

Riječ je o muškarcu koji je u četiri i pol mjeseca s medicinskom maskom na licu i prijeteći preko pisanih poruka ukrao gotovo 250.000 kuna iz tri zagrebačke banke, pritom pokazujući rijetko viđenu upornost. A od posljednjeg zarađenog plijena u ponedjeljak ujutro nije stigao potrošiti ni kune jer su mu za samo nekoliko sati stavljene lisice na ruke. Koliko je bio drzak i odlučan da se domogne novca pokazuje razbojništvo u Splitskoj banci od 14. svibnja u novozagrebačkom Središću, gdje je fingirajući da ima pištolj u torbici prišao pultu želeći biti opasan, ali i izazvati samilost. U jednom je trenutku spomenuo da mu treba novac za operaciju djeteta, a na pult je odložio papirić s porukom: “Ostani miran. U tebe je uperen pištolj”.

Ista poslovnica

Oružje ni u jednom trenutku nije pokazao, a dok je čekao da mu bankarica preda novac, lupkao je nervozno po staklu. Zanimljivo je da se tad Jurić vratio u istu poslovnicu u kojoj je i tri mjeseca prije toga, 14. veljače, bio uspješan. U oba lopovska posjeta ukrao je iz Splitske banke oko 186.000 kuna.

Val razbojništava koji se zaredao zadao je muke istražiteljima, a nakon što su Jurića posjeli na vruću istražiteljsku stolicu, policajci su ga uspjeli povezati s ukupno pet kaznenih djela, od kojih su dva ostala na pokušaju. Poharao je četiri banke i jednu poslovnicu Hrvatske pošte.

Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Dragan Jurić

No krenimo od zadnjeg Jurićeva dana na slobodi. U ponedjeljak nešto prije 8 sati Jurić se dovezao očevim Opelom na Lanište, gdje je 20-ak minuta poslije zadao glavobolje djelatnicima Raiffeisen banke. Budući da je pod svaku cijenu odlučio nešto zaraditi, nakon ulaska u banku u kojoj je bila nekolicina klijenata pokušavao je “preskočiti” red ne bi li ostvario naum. No unatoč medicinskoj maski na licu, nije se uspio izboriti ni za prednost ni za novac te je praznih ruku odjurio u nepoznato. A to nepoznato bilo je preko Jadranskog mosta na Knežiju gdje je, opet prema istom scenariju, s maskom na licu i papirićem u ruci ušetao i zaprijetio djelatnicima Kent banke.

Banula mu policija

Tu je bio uspješan jer je odnio oko 60.000 kuna. U isto vrijeme policajci su već na veliko “češljali” nekoliko videonadzora. Nije dugo trebalo da posumnjaju u “koincidenciju” pojavljivanja Jurićeva Opela u neposrednoj blizini obiju banaka. Nedugo potom, policija mu je banula na adresu stanovanja.

PUZ

Čim su susjedi vidjeli više policijskih auta ispred Jurićeve kuće u okolici Zagreba u kojoj živi s roditeljima, zbrojili su dva i dva jer su se cijeli taj dan po medijima spominjale dvije pljačke banke koje je odradio najvjerojatnije isti lopov.

Osim banaka, policija je uvjerena da je Jurić 31. siječnja “navalio” i na poštu. I to onu u Kupinečkom Kraljevcu, no poštarica ga je uspjela izbaciti praznih ruku rekavši mu da u poslovnici novca nema za dijeljenje.

Susjedi obitelji Jurić ne prestaju prepričavati prizor većeg broja policajaca u njihovoj ulici.

– Nije nas iznenadilo da je Drago pao. On naprosto nema mira i bez roditelja ne znam kako bi uspio ići kroz život. Otac mu je nekad radio u ZET-u. U naš zaselak doselili su se s Jaruna. Dragan je sin jedinac i susreti s policijom nisu mu strani. Ima putra na glavi. A kad mu se smrači, između dvije stvari koje zapapri, samo kaže: “Idem ja u Jankomirac”. I onda u bolnici provede mjesec dana i opet nastavi po starom. Ne znam čemu sve to. Nisu kruha gladni. Imaju svoju kuću, voćnjak i malo vrta – priča za Jutarnji list jedna Jurićeva susjeda. Otkriva nam još da je Jurić nekad bio u braku s jednom Slavonkom, ali da je “ljubav pukla nakon što su mu se zaredale nedaće s druge strane zakona”.

Žalba na pritvor

Jurićev odvjetnik Mario Medak potvrdio nam je uhićenje i pritvaranje svojeg klijenta.

– Točno je da je mom branjeniku određen istražni zatvor jer je sudac istrage smatrao da postoji osnova sumnje da je počinio kazneno djelo te da postoji opasnost da bi na slobodi činio druga djela. U odnosu na osnovanu sumnju mislim da ne postoji dostatan stupanj za određivanje istražnog zatvora i očekujem da će se u daljnjem tijeku postupka činjenični opis inkriminacije znatno mijenjati. O svemu bitnom upozorit ću drugostupanjsko vijeće koje će odlučivati o našoj žalbi – rekao je kratko Mario Medak, odvjetnik uhićenog, odbivši dalje išta otkrivati.

Dok je trajala kriminalistička obrada nad Jurićem, njegov nepoznati “kolega” odradio je u utorak novu pljačku. Treći put od početka godine iz poslovnice HP-a u Središću odneseno je oko 5000 kuna, prenosi Jutarnji list