Home Vijesti Galić: Migranti najčešće koriste ilegalne prijelaze duž istočne Hercegovine

Galić: Migranti najčešće koriste ilegalne prijelaze duž istočne Hercegovine

SHARE

Službenici Granične policije BiH su od siječnja ove godine vratili 2.603 osobe koje su u BiH pokušale ući ilegalno. Najviše ih je pronađeno na području istočne Hercegovine, Višegrada i Zvornika.

Kako je rekao direktor GP BiH Zoran Galić, od siječnja do 20. svibnja ove godine poduzete su mjere prema 4.236 državljana visokog migracijskog rizika. Njih 1.723 otkriveni su u suradnji s kolegama iz županijskih i entitetskih MUP-ova, nakon što su ilegalno prešli u BiH.

Riječ je o osobama iz Sjeverne Afrike, Azije i Bliskog istoka te u manjem broju s područja Kosova. Ilegalno pokušavaju preći granicu, najčešće pješice između dva granična prijelaza, odnosno u graničnom pojasu. U manjem broju slučajeva ilegalni migranti su otkrivani u teretnim motornim vozilima ili vagonima vlakova. Oni se kreću pješice nepristupačnim terenima, sporednim komunikacijama, šumskim i planinskim stazama. Također, najčešće ne koriste usluge vodiča i biraju mjesta koja su koristile grupe prije njih, što olakšava naš rad. Kreću se uz pomoć navigacijskih uređaja, mapa ili skica koje su ranije pripremili”, rekao nam je Galić za Klix.ba

Istakao je kako Granična policija BiH od listopada prošle godine poduzima mjere u skladu s Planom izvanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica GP BiH koje su izložene migracijskom pritisku, što podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava. Usprkos tome, u ožujku ove godine je zabilježeno povećanje broja ilegalnih migranata koji, prema podacima GP, u grupama do 50 osobapokušavaju preći ili ilegalno pređu granicu BiH.
Migranata najviše ima na području Sarajeva, Velike Kladuše i Bihaća, a njihova krajnja odredišta su zemlje EU, piše Klix.ba, prenosi Jabuka.tv.