Home Zanimljivosti SMRTONOSNA OPASNOST U CENTRU ZAGREBA: Pogledajte video suludog semafora koji istovremeno propušta...

SMRTONOSNA OPASNOST U CENTRU ZAGREBA: Pogledajte video suludog semafora koji istovremeno propušta aute iz različitog smjera!

SHARE

Semafor u strogom centru Zagreba, na raskrižju Ribnjaka i Degenove ulice, skriva ozbiljan propust koji svakodnevno prijeti brojnim vozačima koji kroz njega prolaze. Naime, zeleno svjetlo, odnosno zelena strelica koja otvara slobodan prolaz vozačima koji s Ribnjaka skreću u Degenovu ulicu nekoliko sekundi gori istovremeno sa žutim svjetlom na semaforu za vozače koji dolaze iz smjera Medveščaka.

Radi se o suprotnim smjerovima te vozačima koji dolaze Medveščakom i prolaze dalje prema Ribnjaku, oni koji skreću u Degenovu ulicu direktno sijeku put. Kako je i jednima i drugima u isto vrijeme prolaz dopušten, riskiraju sudar. Riječ je o raskrižju u središtu Zagreba gdje se sijeku ulice Ribnjak, Medveščak, Degenova i Grškovićeva.

Pogled na raskrižje iz zraka

Opasnost traje više od dvije sekunde

Kako smo utvrdili analizirajući semafore na ovom raskrižju, žuto na Medveščaku gori više od dvije sekunde zajedno sa zelenom strelicom za skretanje u Degenovu. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, žuto svjetlo na semaforu signalizira vozaču da se zaustavi, osim ako je na takvoj udaljenosti od semafora da to ne može sigurno učiniti za sebe i ostale sudionike u prometu. Prema tom istom Zakonu zelena strelica označava slobodan prolaz vozačima.

Ako se, dakle, vozač iz smjera Medveščaka ne može zaustaviti, žuto mu svjetlo signalizira da prođe. Istovremeno, zelenim svjetlom taj semafor signalizira slobodan prolaz vozilima koji sijeku put tom istom vozaču!

Dvojica prometnih stručnjaka potvrdila su nam kako ovaj semafor predstavlja veliku opasnost za vozačeFoto: Borko Vukosav/Net.hr
Skretanje iz smjera Ribnjaka u Degenovu ulicuFoto: Borko Vukosav/Net.hr

Vještak analizirao snimku: ‘Vozači se izlažu opasnosti’

Net.hr je u posjedu snimke s ovog raskrižja koju je analizirao i stalni sudski vještak za audiovizualna djela Zoran Tomaš. Potvrdio nam je da 2,15 sekundi žuto svjetlo iz smjera Medveščaka i zelena strelica za Degenovu ulicu gore zajedno, što je jasno vidljivo iz snimke

“Ovdje je očito neslaganje žutog svjetla i zelene strelice, odnosno nisu programirani za siguran promet. Onaj tko je na manje od 20 metara od “žutog svjetla” ne može se više zaustaviti i mora proći kroz raskrižje, dok je vozač kojem je upaljena “zelena strelica” uvjeren da ima slobodan prolaz, odnosno da ima pravo skrenuti. Na ovoj snimci to se izuzetno dobro vidi, dok vozači, zapravo, ne mogu to uočiti u vožnji i izlažu se opasnosti”, rekao nam je Tomaš. Možete se u to uvjeriti i sami:

Neujednačeni propisi mogu dovesti do pogibelji

I prometni stručnjak Željko Marušić potvrdio nam je kako takva situacija može dovesti vozače u opasnost. No, dodaje, kako to nije jedina takva situacija u Zagrebu, ali i drugim gradovima. “Najopasnije je što rad semafora nije ujednačen. Negdje zelena strelica znači da vozač može slobodno proći, dok na nekim raskrižjima ipak mora provjeravati dolazi li tko još uvijek iz suprotnog smjera.

Negdje pak možemo vidjeti odbrojavanje do paljenja zelenog ili žutog svjetla, negdje se žuto nakon zelenog odmah pali, a negdje pak imamo trepćuće žuto. Najgore je upravo to što imamo različite prometne propise za iste prometne situacije, to može dovesti do pogibelji”, zaključuje Marušić.

Na ovom je raskrižju nedavno nesreću imao i saborski zastupnik Goran Beus Richembergh

Grad zatražio provjeru nakon upita Net.hr-a

Upit o ovoj neugodnoj zamci za vozače poslali smo i Uredu za promet Grada Zagreba. U odgovoru iz Grada koji potpisuje pročelnik Dinko Bilić stoji kako je rad ovog semafora “predviđen sukladno vrijedećoj dokumentaciji izvedenog stanja”. Međutim, nakon upita Net.hr-a pročelnik je, stoji u odgovoru, od Zagrebačkih cesta zatražio da ponovno provjere usklađenost projektiranog signalnog programa sa stanjem na terenu.

Baš na ovom raskrižju nedavno je došlo do nesreće u kojoj su sudjelovali saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richemberg i iskusni zagrebački motorist Leo Šimić, inače i dopredsjednik Policijskog moto-kluba IPA Zagreb.

Leo Šimić, motorist koji u svojoj vozačkoj karijeri nema niti jedan prometni prekršaj, rekao je još tijekom očevida policajcima da je u raskrižje iz smjera Medveščaka ušao na “žuto svjetlo”, dok je sam zastupnik Beus Richemberg izjavio da se nesreća dogodila nakon što se “motoristu ugasilo zeleno svjetlo, a njemu upalilo zeleno za skretanje”. Iz naše se snimke čini kako je ovaj scenarij sasvim realan i moguć, prenosi Net.hr