Home Zanimljivosti ŠVEĐANKA SA SVIJETOM PODIJELILA GROZNO ISKUSTVO IZ HRVATSKE: ‘Ondje sam doživjela najgore...

ŠVEĐANKA SA SVIJETOM PODIJELILA GROZNO ISKUSTVO IZ HRVATSKE: ‘Ondje sam doživjela najgore rasističke uvrede’

SHARE

“Bila sam Hrvatskoj i bilo je to predivno iskustvo. Ali…”, ovim je riječima vlogerica TinaSharon iz Švedske započela svoj video koji je naslovila “Rasizam u Hrvatskoj”. Kao što iz samog naslova možete pretpostaviti, ova mlada djevojka crne puti je tijekom odmora u našoj zemlji imala i dosta neugodnih iskustava.

Inače, riječ je o videu snimljenom 2016. godine, no tek se ovih dana o njemu počelo pričati među hrvatskim korisnicima društvenih mreža.

Tina uvjerava kako je u Hrvatskoj osjetila rasizam kakav nije osjetila nigdje drugdje na svijetu. Prvi incident dogodio se prilikom odlaska u solarij kada su je uvrijedila, kako kaže, dvojica ili trojica muškaraca koji su sjedili na recepciji.

S obzirom da je Tina bila u društvu prijateljice koja razumije hrvatski jezik, doznala je da su joj muškarci preporučili da ide u solarij komentiravši njezinu boju kože te su se počeli smijati. No, odlučila je da joj pogrdni komentari neće pokvariti odmor.

Ipak, već idućeg dana se opet morala suočiti s rasizmom. Tijekom šetnje prema plaži ispred Tine i njezinih prijateljica bila je grupa glasnih mladića. Jedan od njih nešto im je rekao na što se Tinina prijateljica okrenula i u ‘nekom mu kontekstu spomenula majku’.

“Samo sam razumjela riječ mama. Odmah sam pomislila – ako je spomenula njegovu majku sigurno je nešto loše rekao. Prijateljica mi je rekla da je taj mladić rekao da idemo na plažu iako se od nas već jedna dobro ispržila”, opisuje mlada Šveđanka.

Zbog ovakvih komentara joj se uživanje na plaži na kojoj je, kako kaže, bila jedina crnkinja, zaspravo pretvorilo u neugodno iskustvo.

“Okrenula sam se oko sebe i vidjela sam da sam jedina crnkinja tamo okružena tisućama bijelaca. Bilo mi je jako neugodno. To što sam doživjela od tih mladića nisam doživjela nikad prije”, priznaje Tina koja je, sudeći po fotografijama na Instagramu, tog ljetaodmarala u Makarskoj, piše Net.hr