Home Zanimljivosti Amerikanac dvije godine bio u zatvoru u Venezueli: Išao upoznati ženu pa...

Amerikanac dvije godine bio u zatvoru u Venezueli: Išao upoznati ženu pa optužen da je agent

SHARE

AMERIČKI misionar Josh Holt, kojeg je Venezuela optužila za navodno ilegalno posjedovanje oružja od 2016. godine, vratio se kući sa svojom suprugom u subotu nakon što ga je socijalistička vlada neočekivano oslobodila.

Holt je predstavljen predsjedniku američkoga Odbora za vanjske odnose Bobu Corkeru, koji se u petak sastao s venezuelskim predsjednikom Nicolasom Maduroom, priopćio je Corkerov ured.

Do oslobođenja mormonskoga misionara iz Utaha došlo je unatoč pogoršanju američko-venezuelskih odnosa, što je prošli tjedan završilo protjerivanjem diplomata i odbijanjem Washingtona da prizna ponovni izbor predsjednika Venezuele Nicolasa Madura te nametanjem novih američkih sankcija Caracasu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Caracasu, ministar komunikacija Jorge Rodriguez izjavio je kako su Holt i njegova supruga Thamy oslobođeni u sklopu napora Maduroove vlade da održe “diplomatske odnose” s Washingtonom.

SAD zadržava sankcije

Sjedinjene Države zadržat će gospodarske sankcije protiv Venezuele usprkos tome što je oslobođen Amerikanac Joshua Holt, napisao je na Twitteru američki potpredsjednik Mike Pence o čovjeku koji je gotovo dvije godine proveo u venezuelskom zatvoru, a po povratku u domovinu u Bijeloj kući primio ga je predsjednik Donald Trump.

“Jako sam sretan da se Josh Holt vratio kući obitelji. Sankcije se nastavljaju do povratka demokracije u Venezuelu”, napisao je na Twitteru Pence.

Joshua Holt i njegova supruga Thamy, njihova kći i roditelji sastali su se s predsjednikom Donaldom Trumpom u Ovalnom uredu.

“Prošli ste kroz mnogo toga. Više nego što čovjek može podnijeti”, rekao je Trump mladome paru.

Predsjednik je na Twitteru objavio videoisječak u 30 sekundi na kojem je uz glazbu prikazan Holt kako razgovara, rukuje se i grli sa zaposlenicima u uredu uz naslov “Dobrodošao kući Josh”.

U Venezuelu putovao da upozna ženu s interneta

Holt je navodno putovao u Venezuelu kako bi se vjenčao suprugom koju je upoznao preko interneta. Bio je optužen da je američki agent i za kršenje zakona o oružja, a njegova je supruga također navodno bila u pritvoru.

Holt je u Ovalnom uredu zahvalio Trumpu i američkim kongresnicima što su pomogli njegovu oslobađenju.

Taj mormonski misionar iz Utaha oslobođen je unatoč pogoršanju američko-venezuelskih odnosa što je prošli tjedan završilo protjerivanjem diplomata i odbijanjem Washingtona da prizna ponovni izbor predsjednika Venezuele Nicolasa Madura  te nametanjem novih američkih sankcija Caracasu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Caracasu, ministar komunikacija Jorge Rodriguez izjavio je u subotu da su Holt i njegova supruga Thamy oslobođeni u sklopu napora Maduroove vlade da održe “diplomatske odnose” s Washingtonom.

Predsjednik Nicolas Maduro naredio je oslobađanje što je “potez” koji bi trebao omogućiti dijalog između službenog Caracasa i Washingtona, objasnio je Rodriguez.

Loši odnosi SAD- a i Venezuele

Američke vlasti optužuju Madurovu vlast za masovnu korupciju i gušenje demokracije i oporbe. Maduro tvrdi da Washington urotom nastoji svrgnuti njegovu socijalističku vladu i da je zaplijenio velike naftne rezerve Venezuele, koja je članica OPEC-a.

Za goleme gospodarske teškoće poput hiperinflacije i nestašice hrane i lijekova koja je pokrenula masovnu emigraciju Venezuelaca,  Maduro krivi SAD i optužuje ga da je pokrenuo protiv Venezuele “trgovinski rat”.

Dan nakon predsjedničkih koje su oporba i Zapad proglasili nedemokratskima i namještenima jer je ponovno izabran Maduro uz vrlo nisku izlaznost,  SAD je nametnuo nove sankcije Madurovu režimu. Gotovo svi vladini čelnici pogođeni su europskim i  američkim sankcijama, pa i sam  Maduro.

SAD koji kupuje trećinu venezuelske sirove nafte, već je prijetio naftnim embargom Venezueli, a zabranio je nakon izbora 20. svibnja svojim državljanima sve transakcije vezane uz golemi venezuelski dug, piše Index.hr