Home Šport ZNATE LI DA SE JUČER IGRALA NOGOMETNA UTAKMICA KOJA JE PET PUTA...

ZNATE LI DA SE JUČER IGRALA NOGOMETNA UTAKMICA KOJA JE PET PUTA VRIJEDNIJA OD FINALA LIGE PRVAKA Pobjednik je uzeo 200 milijuna eura, a ukupna cifra može narasti i do 320 milijuna eura!

SHARE

Finale Lige prvaka sinoć je pratilo više od 600 milijuna gledatelja. Real Madrid je kući odnio vrijedan pokal i lijepu svotu od otprilike 57 milijuna eura, odnosno 49 milijuna funti.

Mislili ste da se baš u ovom najpoznatijem nogometnom natjecanju na svijetu okreće najviše novca? U krivu ste.

Nekoliko sati prije velikog finala, od 18 sati, na Olimpijskom stadionu u Kijevu odigrana je financijski najvrjednija nogometna utakmica na svijetu.

Na Wembleyju su se Aston Villa i Fulham borili za ulazak u engleski Premiership, a pobjednik će dobiti nevjerojatnih 170 milijuna funti, odnosno milijardu i 435 milijuna kuna, tri puta više od pobjednika Lige prvaka, piše Sky Sports.

Finale druge engleske lige naziva se “winner-take-all clash”, jer pobjednik stvarno uzima neviđenu svotu novca.

Enormnom svotom nastoji se olakšati novom timu u Premiershipu ostanak i lakšu borbu s drugim timovima, ali i olakšati financijsku situaciju ako klub ponovo napusti najskuplju nogometnu ligu, odnosno ako odmah budu izbačeni. No, model se već duže vrijeme preispituje jer gotovo svi engleski klubovi imaju bogate strane vlasnike. Vlasnik Fulhama, Pakistanac Shad Khan zasigurno može preživjeti bez ove financijske injekcije jer je nedavno ponudio 800 milijuna eura za kupovinu Wembleyja.

Novca ne manjka ni kineskom milijarderu Tonyju Xiu koji je Aston Villu kupio prije dvije godine, a to mu je bio san od kada je kao student redovno gledao njihove utakmice, piše Novac.jutarnji.hr