Home Vijesti POGLEDAJTE SNIMKE GRANIČNE POLICIJE: Dronom snimili migrante na granici BiH i Hrvatske:...

POGLEDAJTE SNIMKE GRANIČNE POLICIJE: Dronom snimili migrante na granici BiH i Hrvatske: ‘Eno ih tamo u žbunju’

SHARE

Granicu između Hrvatske i BiH hrvatska policija nadzire i termovizijskim kamerama koje i tijekom noći detektiraju pokušaje ilegalnih prelazaka granice.

Ilegalni migranti misle da im je noću lakše ući u Hrvatsku iz Bosne, no varaju se. Osim termovizijskih kamera, hrvatska policija u nadzoru granice koristi i helikoptere i dronove.

Evo kako izgleda akcija granične policije

Snimke granične policije objavio je Radio Mrežnica, a na njima se može čuti i vidjeti kako otkrivaju ilegalne prelaske.

“Sad ste jako blizu. Stanite, tu su s lijeve strane. Upravo su ispred vas, ima ih više nego što smo mogli vidjeti. Grupa je u žbunju”, čuje se na snimci granične policije koja je dronom snimila migrante i uptila patrolu da im prepriječi put.

I imigranti znaju gdje je lakše prijeći granicu

Pomoćnik načelnika Policijske postaje Cetingrad za graničnu policiju Ivo Bencetićobjašnjava kako granična policija u Cetingradu nadzire 55 kilometara granice s Bosnom. Iako rade 24 sata i koriste svu raspoloživu opremu, nedavno su dobili pojačanje iz Zagreba, Virovitice i Varaždina. Prema Bencetićevim riječima ne prođe ni dan da bar jednog migranta ne zateknu u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

I migranti, ali i policajci znaju na kojim mjestima se to najčešće radi. Tako i jedni i drugi znaju da je lakše prijeći na Gejkovcu nego na Maljevcu koji intenzivno svijetli.

Dolazak predsjednice RH sve je promijenio

Puno toga se promijenilo od kada je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gostovala na Radio Mrežnici i najavila kako će učiniti sve da se zaštite granice. U akciju su uključene sve moguće službe, očišćena je obala potoka Gline, kose se livade, a ubrzano se radi i na razminiravanju.

Iako je sve to učinjeno dio imigranata ipak uspije ući u Hrvatsku. Uglavnom se radi o mlađim muškarcima koji nemaju nikakve dokumente, a žele nastaviti put prema nekoj od zemalja zapadne Europe.  Oni koje policija uspije uhvatiti, najčešće vraća natrag u BiH, prenosi Net.hr