Home Život Jutros sam lagala vlastitoj materi: Pročitajte što je napisala Marija Ćeškić

Jutros sam lagala vlastitoj materi: Pročitajte što je napisala Marija Ćeškić

SHARE

Jutros sam lagala vlastitoj materi. Ulazi mi u sobu prije posla i pita o čemu pišem u današnjoj kolumni. Ja rekla da pišem o soku od zovine. Da joj ne kvarim iznenađenje. Neka uđe sama i pročita, piše u najavi svoje najnovije kolumne Iz Hercegovine s ljubavlju Marija Ćeškić.

Kolumnu prenosimo u cijelosti;

Budući da sam započela svibanj pišući o tome kako je mjesec posvećen majkama, bila bi stvarno šteta da ga i ne završim istom temom. Pogotovo jer je mojoj rođenoj 25-og bio rođendan. Nisam sigurna u koliko većoj priči ove kolumne mogu biti, a da pritom propustim jednu kolumnu posvetiti materi, svojoj i svim hercegovačkim materama. Činjenica da su žene odrasle na sunčanom kamenjaru, Hercegovke su poseban oblik prilagodljivosti i izdržljivosti. Kažu da je Hercegovka opasna žena, ali ja bih samo to nazvala lavica, navikla na divljinu povijesti, koja je je u njoj stvorila obrambeni karakter da čuva svoje. Da gori za svoje i ne da to nikome. Nekad je potrebno stišavati taj obrambeni stav, ali sve u svemu, uvjerena sam da su nas matere pola puta sačuvale i od naših vlastitih padova, budući da misle na sve. Ovo je food kolumna, tako ću pokušati spustiti na papir neke najvažnije teorije o hercegovačkoj materi, ali da opisujem njihov odnos i kroz hranu.

Teorije o hercegovačkoj materi:

  1. MATER KUHA NAJBOLJE. Ne znam za vaše, ali moja stvarno jest. Hrana ima neki savršeni omjer začina, sastojaka i termičke obrade da se zalogaji tope u ustima. Materin obični omlet ima bolji okus nego nečije pečenje. Ali i ne imao, kad kraljica otopi čitavu kuglu domaćeg masla, pa omlet pliva u ovom tekućem zlatu.
  2. MATERI NE VALJA VEĆINA TVOJIH KOLAČA SVE DOK IH NE ODNESE NA POSAO. Ja sam sa svojom muku mučila jer sam pravila kremaste kolače, koje ona ne voli. Ona hoće patišpanju, 5-7 cm visoki žuti biskvit od kojeg se možeš udaviti ako ga ne zalijevaš mlijekom ili kavom. Ali počeli se moji kremasti nositi na posao, pa kolegice hoće recepte, pa Marijini kremasti kolači odjednom valjaju. S tim da su za nju kolači samo oblatne, kuglof i breskvice. A i ja sam našla kompromis: krem sir i par žlica šećera stavim između dva sloja žutog biskvita i tako ispečem kolač. Sviđa joj se.

  1. KUĆA NE MOŽE BITI DOVOLJNO ČISTA. Nakon nekog vremena se pomiriš s tim. Materi je uvijek sve prljavo, odnosno nedovoljno čisto po nekim njezinim standardima. Ili je to samo potreba za driblanjem ženskog djeteta kako će se sutra udati i kakva će žena biti. Iako zna da si već na sedam puta većoj razini spremnosti na brak nego što je ona bila kad se udala. Ali čisto da se ne umisliš.
  2. HRANA ZA GOSTE JE SVETI GRAL. Lakše je bilo osvojiti Mount Everest nego nešto uzeti sa stola kad dođu gosti, bar dok si bio dijete. Kao prvo, hercegovačka mater vadi na stol sve što ima kad dođu gosti. S time se rađamo, tako nas odgajaju, na kraju takve postanemo. Kad čuješ da dolaze gosti, dodatno se kupuju grickalice i ostale stvari za počastiti iako u kući imaš domaći pršut i sir. Ali ne, to nije dovoljno. Stol mora biti pun.

  1. MATER NE ZNA KUHATI NA MALO. Uvijek mi je smiješna anegdota kad se moja ujna prisjeća starih vremena, kad bi kod nas došla na Badnjak, budući da je tada mom bratu rođendan, i kaže da se prisjeća, Badnjak, a na šporetu, citiram: “Lonac sa dvista sarme!“. Mater ne zna kuhati na malo, inače joj neće hrana ispasti fina. To je neka profesionalna deformacija, da za nas troje kuha kao za osmero, ali i to s vremenom navikneš.
  2. MATERI NE VALJA NIKAKVA HRANA U RESTORANU. I to nije nikakva umišljenost, nego joj jednostavno to nije to, ili je prezačinjeno, ili je nedovoljno kuhano, ili je preskupo za količinu koju dobiješ. Ali to nije razlog da prestane ići u restorane.
  3. UVIJEK SE ŽALI DA MORA SMRŠATI. Koliko je to uopće realno uz sve ovo gore navedeno? Stalno se i samo jede. Pa ono odluči ona da neće jesti navečer. Ja krenem sebi nešto napraviti, pitam nju, ona kaže da neće. Ja sebi napravim, njoj zamiriše, dođe i pojede moje. Sasvim nonšalantno. Još se smije. Pa se smijem i ja. Šta da radim s njom?
  4. BUDI SRETAN AKO TI JE MAJKA HERCEGOVKA. Jer takve te najviše vole, kad te najviše galame. Takve prije prokuže tvoje prijatelje i općenito ljude oko tebe i savjetuju te da ih se paziš. Ti se ljutiš, pa se potvrdi teorija. Imaju nos za to. Onda i ti shvatiš da dobiješ istu supermoć kad dobiješ svoju djecu. Ovakve majke te u javnosti hvale i brane, a privatno i očitaju bukvicu. Ovakve majke te žele napraviti čovjekom, pa zato imaju potrebu stalno nešto ispravljati na tebi. Ovakve majke te ne žele toliko ispravljati, ali te previše vole i ne bi podnijele da nastradaš i patiš dodatno jer život ionako zna biti okrutan. Ovakve majke te ne bi mijenjale ni za što na svijetu i sretne su što si baš ti njihovo dijete.
  • Majko, sretan rođendan! Ovo je drugi dio poklona. Hvala za sve dobro i teško što si učinila za mene i brata! Pogotovo zadnjih 10 godina, 8 mjeseci i 23 dana otkad nema tate! Ti si najbolja mater na svijetu! Sreća je boje tvojih očiju! Volim te!