Home Zanimljivosti Meteorolozi objavili da je ovog tjedna moguća krvava kiša u Hrvatskoj. Što...

Meteorolozi objavili da je ovog tjedna moguća krvava kiša u Hrvatskoj. Što je to?

SHARE

IZ DRŽAVNOG hidrometeorološkog zavoda jučer su objavili kako ovog tjedna u Hrvatskoj postoji mogućnost za tzv. blatnu kišu.

O čemu se radi?

Kiša koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima naziva se blatna kiša, a poznata je i kao žuta kiša, krvava kiša i obojena kiša.

Blatna kiša povremeno se može zamijetiti i na području Hrvatske, češće na Jadranu i u područjima uz Jadran nego u kontinentalnom dijelu zemlje, navode iz DHMZ-a.

Kako nastaje?

Blatna kiša nastaje samo u određenim sinoptičkim situacijama. Na području Hrvatske nastaje kada je nad našim predjelima ili malo južnije u prizemnom sloju atmosferski sustav koji sadrži dosta vlage, ciklonalno polje ili izraženi frontalni sustav, a u višim slojevima atmosfere (od 5000 m i više) je izraženo jugozapadno ili južno strujanje.

U takvim situacijama čestice pijeska iz sjeverne Afrike, odnosno područja Sahare, dospijevaju u više slojeve atmosfere te ulaze u oblačne sustave pa kiša koja pada iz njih u sebi sadrži saharski pijesak te je stoga obojena.

Valja napomenuti da kiša može dodatno biti onečišćena drugim česticama u atmosferi, npr. peludi kao što je to bio slučaj u travnju ove godine kada je blatna kiša padala diljem Hrvatske.

U Europi blatne kiše najčešće su na području Pirenejskog poluotoka, Apeninskog poluotoka te na području Grčke, gdje se ona češće pojavljuje upravo zbog blizine sjeverne Afrike i mogućnosti obogaćivanja zraka vlagom prilikom prelaska Sredozemnog mora. Meteorološka služba Španjolske i Sveučilište u Ateni izdaju i prognoze koncentracije prašine u atmosferi: https://dust.aemet.es i http://forecast.uoa.gr

Nije opasna

Ipak, kako navode naši meteorolozi, nad našim područjima takve sinoptičke situacije nisu prečeste, a i blatna kiša nije opasna vremenska pojava te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njezinu pojavu ne sadrži ni opća vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost.

Kao što smo već spomenuli, nad područjem naše zemlje obojena kiša je zabilježena 16. travnja ove godine kada se ciklona, koja je nastala u zapadnom Sredozemlju, premjestila na srednje Sredozemlje (prva slika ispod), a po visini (druga slika ispod) je bila jaka južna i jugozapadna struja koja je u naše krajeve donosila topao i vlažan zrak. Ta topla zračna masa u sebi je sadržavala pijesak iz sjeverne Afrike (naslovna slika na članku).

Što nas čeka danas?

Djelomice, mjestimice i pretežno sunčano očekuje se danas. Sredinom dana i poslijepodne uz jači razvoj oblaka ponegdje pljusak s grmljavinom, osobito u gorju te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Ujutro u kotlinama te uz rijeke ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, u gorju jugozapadni. Na Jadranu ujutro slaba do umjerena bura, a sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak i zapadnjak, ponegdje i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 26 do 31 °C.

A sutra?

Uglavnom sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a ujutro mjestimice s kratkotrajnom maglom, objavili su iz DHMZ-a. Sredinom dana i poslijepodne ponegdje jači razvoj oblaka te pljuskovi i grmljavina, većinom u unutrašnjosti. Vjetar ponegdje umjeren jugozapadni, na Jadranu ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, a sredinom dana i poslijepodne zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 12 i 18, na Jadranu 18 i 23, a najviša dnevna od 26 do 31 °C, piše Index.hr