Home Vijesti “Jedan lošije vidi, drugi lažirao mokraću”: Ovako splitski vatrogasci uhljebljuju rodbinu i...

“Jedan lošije vidi, drugi lažirao mokraću”: Ovako splitski vatrogasci uhljebljuju rodbinu i prijatelje

SHARE

JAVNA vatrogasna postrojba Split na posljednjem natječaju zaposlila je 24 sina, nećaka ili brata profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Među njima su i sin i nećak glavnog zapovjednika, zatim njegov prvi susjed, šest sinova zaposlenika Javne vatrogasne postrojbe, jedan sin bivšeg zaposlenika…

Od 120 kandidata koji su sveukupno pristupili testiranjima, kako sam zapovjednik postrojbe kaže Indexu, 92 kandidata su sinovi, nećaci, braća, rođaci i unuci profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Takva zapošljavanja su, kako zapovjednik kaže, uobičajena jer se radi o obiteljskoj tradiciji. Međutim, neki vatrogasci koji nisu primljeni tvrde kako je natječaj bio pun nepravilnosti.

Dodavanje kandidata na zaključene liste, mijenjanje kriterija bodovanja, navodno lažiranje liječničkog pregleda, različita testiranja za različite grupe, lažiranje mokraće… Ovo su samo neke od optužbi koje vatrogasci s kojima smo razgovarali predbacuju zapovjedniku JVP-a Ivanu Kovačeviću. Ove optužbe su posebno ozbiljne ako uzmemo u obzir katastrofalne požare koji su prošle godine poharali okolicu Splita.

29. ožujka ove godine otvoren je Natječaj za prijam u radni odnos u JVP Split za 24 vatrogasca te 6 vozača vatrogasnog vozila. Natječaj je bio otvoren do 6. travnja 2018., a rezultati, u kojima se nalazi popis novih djelatnika JVP Split, objavljeni su 4. svibnja 2018.

Index je razgovarao s dvojicom vatrogasaca koji nisu primljeni, a koji su nam ispričali kakve su sve nepravilnosti uočili na natječaju.

“Nemogući zadaci”

Marin Benzon je frustriran načinom na koji je obavljeno sveukupno testiranje kandidata. Deni Bošnjak zbog natječaja obratio se čak i splitskom gradonačelniku, a u razgovoru za Index rekao je kako su mu svi rekli da ne ide u medije i da ne diže tužbe jer ga više nitko neće zaposliti.

Benzon, navodeći nepravilnosti, tvrdi kako su prilikom provjere fizičke spreme dobili različit raspored vježbi te da prva grupa nije imala iste uvjete kao druga. Rezultati testova fizičke pripreme nalaze se na dnu članka.

“Prvo su nam dali praktički nemoguće fizičke zadatke. Jednoj grupi na testiranju dali su da izvede sljedećih pet vježbi u ovom redoslijedu: skijaški čučanj, skok s mjesta u dalj, trbušnjaci, 12 minuta trčanja te sklekove. Druga grupa dobila je vježbe u ovom redoslijedu: sklekovi, trbušnjaci, skok s mjesta u dalj, 12 minuta trčanja te skijaški čučanj”, priča nam. Kako kaže Benzon, svaki kineziolog zna da se skijaški čučanj izvodi zadnji jer potpuno iscrpi mišiće nogu. Zato, prema njemu, ovakav raspored vježbi je potpuno neprimjeren i nepravedan.

“Poslije toga, ovi koji su prošli rješavali su test znanja. Nakon prvih ispravaka, prošlo je 32 od 105 prijavljenih. Na jednom ispitu su maknuli masu ljudi, međutim, bilo ih je premalo jer, da bi ispit bio valjan, treba biti najmanje 30 % prolaza. Nisu imali dovoljno pa su spuštali kriterije i ispravili još 6 testova kojima su dobili 38 ljudi koje su poslali dalje na liječnički. Međutim, tada se pojavljuje 39. momak koji je došao na uvid testa. Radi se o Dariju Šplajtu. Pronašli su mu dva pitanja točno odgovorena na drugoj strani lista i priznali su test i navukli na 45 %. Tko god je pisao test, morao je pisati na drugu stranu, inače ne bi stali odgovori, svi su tako pisali. Taj naknadno upada na listu. U petak, 4. 5., izlazi lista na kojoj on stoji kao zaposlen, a na listi položenih pismenih ispita stoji mu ocjena nedovoljan i nalazi se na 99. mjestu.

Osim toga, kako Benzon navodi, mijenjani su kriteriji ocjenjivanja testa. Umjesto ocjena od 1 do 5, kako je i navedeno u pojašnjenju na dnu testa, kandidate se ocjenjivalo na drukčiji način, u više bodova.

“Ona to neće potpisivati”

“Nakon pismenog, nas 38 plus 1 upućeni smo na liječnički pregled kod dr. Dražena Bućana”, nastavlja Benzon.

“Tu je bio sin jednog zaposlenog koji je imao odličnu ocjenu na fizičkom dijelu ispita, a na pismenom je imao dvojku. Inače je fizički potpuno spreman, osim što slabije vidi. Sestra koja mu je pregledavala vid upitala ga je nosi li naočale. Rekao je da ne. Nakon rasprave, ona je stavila papire na stol i poručila mu kako ona to neće potpisivati. Rekla mu je da se obrati liječniku. Nakon toga je primljen.

Zatim je išao razgovor s komisijom i zapovjednikom Kovačevićem, koji se također bodovao. U komisiji su sjedila tri čovjeka iz Upravnog vijeća JVP-a, među njima i predstavnik sindikata Tonći Kljaković-Gašpić. On me drilao glupostima, tipa jesam li zaposlen za stalno ili na ugovor. Kažem mu kako je trenutno po zakonu ista stvar, a inače sam zaposlen na ugovor jer mi nije potreban kredit. ‘Nećeš od mene dobiti kredit’, poručio mi je. Cijeli razgovor trajao je možda tri minute tijekom kojih mi se činilo da čita moj CV, a ja sam mu potvrđivao. Sljedeći dan su izašli rezultati na kojima sam vidio da nisam primljen. Pokušao sam i ja naći vezu, znam kako stvari ovdje funkcioniraju. Moja veza rekla mi je da prođem sve testove i tek onda možemo vidjeti hoće li biti potrebna. U međuvremenu, kad sam vidio rezultate, otišao sam kod zapovjednika pogledati testove”, priča Benzon.

“San je svakog vatrogasca iz okolice Splita raditi u JVP, isto kao kad mala djeca žele igrati za Hajduk”

“Razgovarao sam triput s Kovačevićem, od toga dva puta u njegovom uredu. Prvi put sam otišao u ponedjeljak, u 7 i 30 ujutro. Prije odlaska, nazovem njegov ured. Smirio sam se maksimalno. Javi se on. Poznajemo se otprije s požara, bio mi je profesor u vatrogasnoj školi. Upitam ga mogu li doći i vidjeti test. On mi kaže da dođem za deset minuta. Požurim se i otrčim mu u ured. Upitao sam ga gdje sam zapeo na razgovoru. Pokazao mi je rezultat. Upitao sam ga ima li veze moje nezaposlenje s nečim drugim jer pitanja Kljakovića-Gašpića nisu imala veze s vatrogastvom, već su bila osobne prirode. Negirao je. Sad više uopće ne tražim posao nego dišpet i mogućnost da se u budućnosti zapošljavaju kvalitetni, a ne podobni vatrogasci”, ispričao nam je Marin Benzon.

Na drugom razgovoru Benzon je došao pokupiti rezultate svog testa i sveukupne rezultate, a treći se odvio nakon što je Index poslao upit Kovačeviću. “On je tada prišao meni i pozvao me na razgovor. Pitao me što mi to treba, što to radim vatrogastvu i što ću dobiti s tim”, kratko nam je Benzon prepričao treći razgovor sa zapovjednikom. Bez obzira na sve, Benzon kaže kako smatra da je svejedno primljen određen manji broj kvalitetnih i kvalificiranih vatrogasaca.

“San je svakog vatrogasca iz okolice Splita raditi u JVP, isto kao kad mala djeca žele igrati za Hajduk”, dodaje Benzon.

Otvoreno pismo gradonačelniku Opari

Osim s Marinom Benzonom, razgovarali smo s još jednim vatrogascem koji nije prošao testiranje za posao u JVP Split. Deni Bošnjak ispričao nam je svoju stranu priče. Također, poslao je i otvoreno pismo gradonačelniku Opari, u kojem je opisao svoju vatrogasnu povijest, kao i nepravilnosti koje je primijetio na testiranju.

“Poštovani gospodine gradonačelniče!

Ovaj Vam mail pišem u nadi da ćete ga pročitati osobno i da je stigao na pravu adresu. Mail je možda malo duži, ali vas molim za strpljenje u čitanju, kraće ga nisam uspio sastaviti, čak niti ovdje nije stalo sve. Kao stanovnik grada Splita mnogo nade polažem u Vašu pravednost i poštenje te iznimno cijenim i podržavam Vaš rad i trud da sve što se događa bude javno, transparentno i, ponajprije, pošteno. Međutim, po mome mišljenju, meni su se dogodile baš suprotne stvari što ću vam u daljnjem tekstu i objasniti te obrazložiti.

Zovem se Deni Bošnjak. Vatrogastvom sam se počeo baviti na vlastitu inicijativu 2009. godine nakon što sam se učlanio u DVD Osijek Gornji grad. Završetkom osnovne obuke za vatrogasca postao sam operativni član DVD-a. S operativnom postrojbom DVD-a sudjelovao sam na gotovo svim intervencijama i dislokacijama (požari, poplave, tehničke intervencije u prometu, ostale tehničke intervencije i nevatrogasne intervencije). Nakon višegodišnjeg rada, na inicijativu zapovjednika i nakon njegova prijedloga upravnom odboru DVD-a, šalju me u Zagreb na Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja kako bih završio školu za vatrogasnog tehničara. Nakon uspješnog završetka školovanja u Zagrebu, završavam i školu za vozača motornih vozila te polažem C kategoriju za upravljanje vozilima te razna druga usavršavanja na koja me je slala Vatrogasne zajednice. Kao član DVD-a Osijek Gornji grad sudjelovao sam na svim natjecanjima vatrogasne vježbe „Fire combat – natjecanje vatrogasnih grupa“ gdje sam, uz svog partnera, dvije godine zaredom završio kao drugi u ukupnom poretku Kupa HVZ-a. Sudjelovao sam također u pisanju pravilnika za izvođenje vježbe, odnosno natjecanja „Fire combat“, piše Index.hr

Godine 2016. upoznao sam buduću suprugu te se iz Osijeka doselio u Split. Iste te 2016. godine pružila mi se prilika da kao član DVD-a Žrnovnica radim sezonski kao vatrogasac pri Vatrogasnoj zajednici grada Splita što sam, naravno, prihvatio te odradio četiri mjeseca kao sezonski vatrogasac. Nakon toga, radio sam kao voditelj ronjenja u ronilačkom centru Open sea – Stobreč, a od kolovoza 2017. godine zaposlen sam u profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi u gospodarstvu Brodosplit u Splitskom brodogradilištu gdje sam i trenutno zaposlen kao vatrogasac, vatrogasac ronilac, vatrogasac vozač.

Kako ispunjavam sve uvjete, jasno je da sam se javio na natječaj koji je raspisala od Javna vatrogasna postrojba grada Splita za radna mjesta vatrogasac, vatrogasac vozač motornih vozila na Zavodu za zapošljavanje dana 29. ožujka 2018. godine. Nakon isteka roka za prikupljanje i provjeru dokumentacije, pozvan sam na prvo testiranje, točnije testiranje fizičke spreme kandidata prijavljenih na natječaj. Dana 16. travnja 2018. godine pristupio sam provedbi testiranja te ga završio ocjenom 4,6.

“Za tebe nitko nije digao politički ruku!”

Nakon objave rezultata nalazio sam se na 22. mjestu od ukupno testiranih 120 kandidata. Uslijedilo je testiranje pismenim ispitom znanja dana 20. travnja 2018. godine te objava rezultata ispita 23. travnja 2018. na kojem sam postigao uspjeh ocjene 3 (dobar) kao drugi na listi. Ispitu je pristupilo 105 kandidata od kojih je pozitivnu ocjenu dobilo 38 kandidata. Ovdje bih napomenuo kako je ispit prošlo samo 23 kandidata prije podizanja praga ocjenjivanja za ocjenu dovoljan. Ukupnim zbrojem ocjena nalazim se na petom mjestu u ukupnom poretku svih kandidata. Javna vatrogasna postrojba grada Splita dana 24. travnja 2018. poslala me na liječnički pregled kod dr. Bućan (medicina rada) koji sam zadovoljio i na kojem sam proglašen sposobnim za radna mjesta vatrogasac i vatrogasac vozač. 2. svibnja 2018. godine pristupam testiranju na visini spuštanjem niz debelo uže. Kako nemam strah od visine, po mome mišljenju, spustio sam se školski pravilno i bez pogrješke s tim da ističem kako sam nekoliko dana prije testiranja proveo u Državnoj intervencijskoj postrojbi u Divuljama gdje sam s instruktorima DUZS-a vježbao najpravilnije izvođenje te vježbe (isti instruktori osposobljavaju djelatnike Javne vatrogasne postrojbe Split). Odmah nakon spuštanja prolazim još jednu vatrogasnu vježbu, vježbu bacanja „c“ cijevi, koju također odrađujem bez ikakvih problema.

Nakon testiranja ocjene nam nisu rečene, već nam je pročitan popis u koliko sati smo dana 3. svibnja 2018. godine na razgovoru kod zapovjednika JVP-a Split. Na razgovor dolazim u zakazano vrijeme te ga obavljam sa zapovjednikom uz prisutnost triju članova Upravnog vijeća te jednim vatrogascem JVP-a Split. Prilikom ulaska na razgovor zapovjednik prisutnima govori kako sam na ukupnoj listi kandidata na petom mjestu te moje prezime. Slijede općenita pitanja o sposobnostima za navedeni posao. Prema riječima zapovjednika, o rezultatima ću biti obaviješten u petak, najkasnije ponedjeljak. Nakon što je lista novozaposlenih vatrogasaca izašla dana 4. svibnja 2018. ostao sam zatečen jer ja nisam bio ni jedan od 30 novih radnika iako sam do razgovora bio peti na listi svih kandidata (30. kandidat je bio 105. na listi fizičke spreme, te posljednji na ispitu znanja). Dana 7. svibnja 2018. odlazim u JVP Split na razgovor kod zapovjednika. Uvidom u ocjene zaključujemo da sam iz visinske provjere ocijenjen ocjenom 2 kao i iz razgovora. Ocjenu iz visinske provjere smatram neosnovanom i neutemeljenom jer po svojim sposobnostima znam da je nisam zaslužio, naime sastavni dio vježbe „Fire combat“ u kojoj sam, kako sam naveo, osvojio brojna prva mjesta te sam kup HVZ-a završio kao drugi u državi upravo je spuštanje niz uže sa šest metra visine pod punom vatrogasnom opremom. Isto tako, i ocjenu iz razgovora smatram neutemeljenom s obzirom na moje reference, preporuke te radni staž u vatrogastvu.

Po mom mišljenju, na što me potaknula rečenica često mi upućena zadnjih nekoliko dana, pa čak ju i neslužbeno izgovara zapovjednik („Za tebe nitko nije digao politički ruku!“), vodi me k zaključku da su ocjene iz visine i razgovora namještene kako bi određeni ljudi bili zaposleni.

Spreman sam cijelo testiranje ponoviti pred neovisnom komisijom kako bih dokazao svoje tvrdnje, a na cijelu situaciju osjećam veliku gorčinu i muku.

Jesam li ja manje vrijedan građanin grada Splita?

Nisam li svoje sposobnosti pokazao u svim testiranjima? Je li problem što se nisam rodio u Splitu iako ovdje živim zadnje dvije godine? Jesmo li stvarno svi ravnopravni na natječajima kako ste naveli na svečanoj sjednici u HNK-u? Treba li mi politička veza za posao u gradskoj tvrtki iako zadovoljavam i više od traženih uvjeta? Kao stanovnik Splita ne bi li trebao imati prednost pred kandidatima iz drugih općina? Zašto sam diskriminiran?

Gospodine gradonačelniče, molio bih vas, ako je ikako moguće, da me primite kako bih Vam ovo sve još dodatno objasnio i dokazao na papiru na javnim ocjenama koje je JVP Split objavila na svojim stranicama. Izražavam veliko žaljenje što pravda i pravo očito nisu isti. Mnogi mi savjetuju pravnu i medijsku bitku, ali ja ne želim sramotiti ovu plemenitu struku koja je moj životni poziv i moja ljubav, stoga se iskreno nadam da ćete imati razumijevanja i primiti me te da zajedno probamo pronaći rješenje ove velike nepravde”, napisao je Bošnjak u pismu gradonačelniku Opari. Ni on, kao ni Index, nije dobio odgovor.

“Praktički pustio konop”

Bošnjak nam je ispričao dodatne detalje koje nije poslao splitskom gradonačelniku.

Prepričao nam je situaciju s visinske provjere.

“Na internet stranicama izašao je pravilnik o ocjenjivanju kandidata i pravilnik o vođenju postupka. Za postupak iz visinske provjere moraju biti prisutne tri osobe koje su diplomirani inženjeri sigurnosti, ujedno i predavači na vatrogasnoj školi. Ispit su provodila dva inženjera sigurnosti i Ante Terze, koji ima završen DIF i koji ne predaje na vatrogasnoj školi. On je bio na tornju uz Ivana Kovačevića. Visinska provjera je počela penjanjem na treći kat. Jedan momak se spustio niz konop. Jako su ga pržile ruke i zadnja tri metra je praktički pustio konop. Nije baš pao, ali udario je od pod, prebrzo se spustio. Nakon toga smo prešli na drugi kat i nastavili se spuštati svi s drugog kata.

Nakon svega, nitko nije dobio odgovor iz JVP-a da nije zaposlen ni odbijen, bez obzira što u kolektivnom ugovoru piše kako i odbijeni moraju biti obaviješteni o nezaposlenju.

Provjerili smo kolektivni ugovor za radnike JVP Splita i u članku 9. piše kako se “kandidatima koji nisu izabrani dostavlja pisana obavijest i vraća dostavljena dokumentacija u roku od osam dana od donošenja odluke o izboru.

Deni Bošnjak nam je ispričao “kvalifikacije” nekih kandidata koji su ipak prošli ovaj natječaj.

Lažna mokraća na testiranju

“Filip B. je bio sa mnom na požarištu. Povukao se do kamiona od požarišta. Pobjegao mi je i ostavio me da gasim. Rekao je da je vidio izgorene ljude i da on to neće ponovno gledati. Ostavio je cijevi i mene da gasim.

Ante K. je dvaput izbačen iz DVD-a Mladost ispred suda časti. Prvi put jer je razbijao na skupštini. Drugi put je izbačen jer je dojavljivao lažne požare na Kozjaku.

Jedan momak je donio lažnu mokraću na liječnički pregled i kasnije se hvalio time”, ispričao nam je Bošnjak i ustupio prepisku s kandidatom u kojoj se ovaj hvali kako je izbjegao pozitivan test.

Zatvaranje svih vrata

“Svi iz JVP-a mi savjetuju da ne tužim i da ne stavljam ove informacije u medije jer ću time zatvoriti sva vrata. Kažu mi kako nakon toga više neću trebati predavati molbe jer me nitko neće zaposliti”, ispričao je Deni Bošnjak u razgovoru za Index.

Razgovarali smo i s dr. Draženom Bućanom, kojeg smo upitali za navodni incident u kojem je medicinska sestra odbila dati prolaznu ocjenu kandidatu sa slabijim vidom.

“Izjavljujem da ja, kao Dražen Bućan, u Domu zdravlja dobro radim svoj posao. Mene nitko neće potplatiti da ja izdam nekome neki krivi nalaz. Uvjeravam vas da naši pregledi nisu tako išli. Ja svoj pečat neću udariti na nalaz koji nije dobar. Prije sam radio u HV-u takve preglede i takvih pritisaka ima na sve strane, ali ja tako ne radim”, odgovorio nam je doktor Bućan.

Zapovjednik Kovačević: Maksimalno moguće jednaki uvjeti

Poslali smo opširan upit zapovjedniku Kovačeviću i gradonačelniku Splita Andri Krstuloviću Opari. Raspitali smo se je li istina da, prilikom provjere fizičke spreme, prva grupa ispitanih nije imala jednake uvjete kao druga, odnosno da je raspored vježbi bio različit. Upitali smo ga i je li istina da su, od pet odličnih ocjena na razgovoru, 4 odlične ocjene dobile osobe koje su na testu fizičke spreme imale ocjenu nižu od 3.5 te dovoljne (2) ocjene na pismenom dijelu ispita? U nekoliko različitih pitanja zatražili smo da nam objasni veze primljenih kandidata sa zaposlenicima JVP-a, kao i veze sa samim zapovjednikom. Upitali smo ga i je li kandidat s navodnim problemom s vidom prošao liječnički pregled te je li sve u redu s njegovim vidom. Pitali smo ga i je li naknadno dodani kandidat Dario Šplajt zadovoljio pismenu provjeru te zbog čega je naknadno dodavan na listu ako ga prvotno na njoj nije bilo. Također, zamolili smo ga da nam pojasni po kojem principu su se bodovali odgovori na pismenom dijelu ispita.

“Prilikom provjere fizičke spreme u obje grupe ispitanici su imali maksimalno moguće jednake uvjete. U obje grupe neki kandidati su prije odrađivali vježbe snage i eksplozivnosti prije snage izdržljivosti, a neki obrnuto jer drugačije nije moguće zbog samog trajanja pojedinih provjera. Svaki segment odrađuje jedna osoba i kako je tko gotov jedan dio prelazi na drugi. Prije svake provjere kandidat je upitan je li spreman za izvođenje sljedeće radnje. Kandidati iz prve grupe su bili u prednosti (što dokazuje i najbolji rezultat Cooperovog testa koji je postignut upravo u prvoj grupi 3000 m, i vaš izvor je odradio u toj prvoj grupi te je jedan od 6 kandidata koji ga je istrčao ispod 2000 m), ali na to se nije moglo utjecati jer se radilo o povoljnijim vremenskim prilikama, naime, testiranje su obavili od 08:00 do 10:30 po prikladnijoj temperaturi i bez jakog južnog vjetra koji je zapuhao oko 12:00 sati”, rekao nam je zapovjednik Kovačević i dodao kako ocjene na razgovoru nemaju nikakve veze s ocjenama testa fizičke spreme ni ocjenama na pismenom dijelu ispita.

Zaposleni su sin i nećak zapovjednika

Potvrdio nam je navedene veze kandidata s ostalim zaposlenicima JVP, kao i njim samim, uključujući i njegovog sina i nećaka – Josipa Kovačevića i Hrvoja Sikavicu. Također, Ivan Mihanović, Roko Franić, Vice Vetma, Teo Kovčo, Goran Rađa i Toni Jakovac sinovi su zaposlenika JVP Split. Ivan Taslak, prema saznanju zapovjednika Kovačevića, rođak je u drugom koljenu zapovjednika Grada Kaštela. Marko Ivanišević je sin bivšeg zaposlenika, ali ne JVP Splita, već Vatrogasne brigade Split u kojoj je radio do 1989. godine. Mislav Paparella je nećak bivšeg zaposlenika JVP Split.

“Krivo zbrojeni bodovi”

Što se tiče kandidata s navodno slabijim vidom, odgovorio nam je kako je kandidat prošao liječnički pregled te kako posjeduju valjanu liječničku potvrdu.

“Dario Šplajt je prošao pismenu provjeru i u prvom popisu nije bio jer su mu krivo zbrojeni bodovi, a grešku je sam uočio uvidom u svoj test na koji je svatko imao pravo te je pogreška naknadno ispravljena”, stoji u pojašnjenju naknadnog uvrštavanja ovog kandidata.

“Pismeni dio ispita je ispravljao dipl. ing. zop. Tonći Mikuličić, predavač na vatrogasnoj školi, a ispit je ispravljen kako se i inače ispravlja po jednakom kriteriju za sve kandidate na način da se ispitanicima maksimalno izlazi u susret te se svako pitanje raščlanjuje na bodove, te se bodovi zbrajaju te donosi konačna ocjena. Kao što možete provjeriti iz vama dostupnog testa vašeg izvora, vidjet ćete da je taj način bodovanja recipročan pet bodova, ocjena dovoljan, a za ocjenu dobar je trebalo prijeći prag od šest bodova kako je i navedeno”, glasio je odgovor na upit o principu bodovanja ispita.

Zapovjednik JVP Split Ivan Kovačević osjetio je potrebu ispričati cjelokupnu priču oko ovog natječaja jer, kako smatra, imamo dijelove izvučene iz konteksta. U nadi da ćemo, kao i dosad, korektno izvještavati o događajima vezanim za vatrogastvo, upitao nas je “u kakvoj je vezi naš izvor s našim portalom, ostvaruje on ili njegova obitelj prihod od našeg portala, ako jest, hoće li će ga ostvariti i od ove priče? Također pita je li naš izvor ostvario bilo kakvu materijalnu korist od naše pomoći (100.000,00 kn) njegovom matičnom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu?”, upitao nas je zapovjednik. Podsjetimo, Index je prošle godine donirao 100 tisuća kuna dobrovoljnom vatrogasnom društvu, čiji član je Marin Benzon.

Kovačević nas je upitao i je li nam poznato da se naš izvor pokušao zaposliti u JVP Grada Splita preko veze. Poznato nam je.

“Trebamo biti ponosni što zapošljavamo sinove, nećake i braću”

“Nije korektno izvlačiti pojedine sinove, nećake, braću i rođake vatrogasaca, već treba prikazati cijelu sliku primljenih i onih koji to nisu. Od 30 kandidata koji su primljeni u radni odnos 24 kandidata su sinovi, nećaci i braća profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Od 120 kandidata koji su pristupili testiranjima, 92 kandidata su sinovi, nećaci, braća, rođaci, unuci profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Ovo nije slučaj samo kod nas već u cijelom svijetu jer je vatrogastvo svugdje obiteljska tradicija i niti jedan natječaj se ne može provesti, a da se ne prime sinovi, nećaci, braća, rođaci i unuci profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Zbog toga svi roditelji djedovi, stričevi pa tako i ja, kandidata koji su primljeni trebaju biti ponosni što netko nastavlja njihovu tradiciju. Da ne bi netko mislio da su ipak primljeni samo najpodobniji sinovi, nećaci, unuci, rođaci, smatram da je korektno spomenuti bar dio kandidata koji nisu primljeni.  U prvom redu bi istaknuo da je među kandidatima koji nisu primljeni 5 sinova sadašnjih i bivših djelatnika JVP Splita, sin mog prijatelja i kolege kinologa, zapovjednika DVD Lovreć gosp. Jelića, sin mog prijatelja dugogodišnjeg predsjednika mog DVD-a gosp. Dragušica, sin mog poštovanog kolege profesionalnog vatrogasca gospodina Brečića, sin moga prijatelja Predsjednika HVZ-a i Saborskog zastupnika gosp. Sanadera itd…

U ovom natječaju nastojali smo sve odraditi maksimalno korektno i transparentno. Svi koji nisu uspjeli ovaj put imaju se priliku pokazati u sljedećem natječaju koji će biti odrađen po istim kriterijima i od toga nećemo odustati”, dodao je zapovjednik Ivan Kovačević u odgovoru Indexu.

Gradonačelnik Opara na Indexov upit nije ništa odgovorio.