Home Vijesti STRAŠNA OLUJA U NJEMAČKOJ, PRIJETI TORNADO Voda ruši zgrade, nosi ljude po...

STRAŠNA OLUJA U NJEMAČKOJ, PRIJETI TORNADO Voda ruši zgrade, nosi ljude po ulicama, pogledajte snimke

SHARE

U UTORAK poslijepodne zapad Njemačke je pogodila strašna oluja. Najgore je bilo u gradu Wuppertalu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Snimke s tog područja prikazuju kaos koji je nastao na ulicama. Obilna kiša potopila je ulice i pretvorila ih u rijeke koje su nosile sve pred sobom, pa čak i ljude.

#Wuppertal #storm

A post shared by jan (@jan_limbach) on

Kako javlja Bild, jaka kiša i bujice srušile su čak i krovove nekih kuća i benzinskih postaja, uništeno je na desetke automobila, a ljudi su ostali zarobljeni u trgovačkim centrima. Urušile su se i prostorije studentskog doma u Wuppertalu, ali na sreću nije bilo ozlijeđenih.

Oko 15.55 sati došlo je do urušavanja krova benzinske postaje u Wuppertalu. Na benzinskoj je bilo parkirano 14 automobila, javlja Bild. Jedan vozač u zadnji je tren uspio pobjeći iz vozila i lakše je ozlijeđen.

“Cijeli grad je pod vodom”, kazao je glasnogovornik njemačke meteorološke službe. Prema njegovoj procjeni, na području Wuppertala palo je više od 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Za sada nema informacija o žrtvama, ali ima podataka o nekoliko lakše ozlijeđenih osoba.

Bild javlja da je jako nevrijeme pogodilo i Düsseldorf, gdje je padala tuča. Poplavljene su brojne kuće, promet je paraliziran, otkazani su i neki letovi. Meteorolozi su izdali i upozorenje za tornado.

Jako nevrijeme i u Sloveniji

I dijelove Slovenije u utorak je pogodilo jako nevrijeme, javlja RTV Slovenija. Najgore je bilo na području Kamnika, sjeverno od Ljubljane, gdje je padala obilna kiša i tuča.

Vatrogasci su izašli na teren i odradili 36 intervencija. Uslijed obilne kiše aktivirala su se i klizišta te je nekoliko stanovnika evakuirano iz svojih kuća zbog opasnosti od urušavanja.

RTV Slovenija javlja i da je na tom području došlo do udara munja u dvije kuće te su na teren morali izaći vatrogasci. Zasad nema informacija o žrtvama.

Meteorolozi najavljuju da će i tijekom noći vremenske prilike biti vrlo nestabilne, ali bi se ujutro trebale smiriti te se sutra očekuje barem djelomice sunčano vrijeme.

Europski servis za Hrvatsku izdao upozorenje drugog (od tri) stupnja

Upozorenja na nevremena izdana su za utorak i srijedu za veći dio zapadne i središnje Europe.

Estofex tako upozorava na mogućnost razvoja jačih grmljavinskih ćelija te lokalno obilnije kiše, izolirane jake tuče, ali i na mogućnost nastanka tornada, što se posebice odnosi na dio Francuske, zemlje Beneluksa, Njemačke te zapadni dio Češke.

Za naše područje upozorava se na veće količine kiše u kratkom periodu te moguću tuču, piše Index.hr