Home Vijesti Vjerojatno ste je i vi gledali: NA HRT-u OTKRILI ZBOG KOJE SU...

Vjerojatno ste je i vi gledali: NA HRT-u OTKRILI ZBOG KOJE SU IM POPULARNE EMISIJE GLEDATELJI ZAGUŠILI LINIJE ‘Dobili smo čak 112 prigovora zbog tog izdanja…’

SHARE

Programsko vijeće HRT-a na sjednici održanoj u utorak primilo je na znanje generičku programsku shemu javne radiotelevizije 2018.-2022. koju je predstavio vršitelj dužnosti glavnog urednika svih televizijskih kanala HRT-a Bruno Kovačević.

Predstavljajući shemu Kovačević je naglasio kako je to prva generička programska shema javnog radiotelevizijskog servisa čiji su ciljevi ispunjenje ugovornih obaveza HRT-a i Vlade RH, povećanje broja sadržaja visoke javne vrijednosti u udarnom terminu kao i rast gledanosti.

Kovačević je naglasio i kako će se u novoj shemi izbjegavati preklapanje žanrova u programima HRT-a, te kako će u u udarnom terminu biti i do 80 posto domaćeg sadržaja, a posebice će se inzistirati na točnosti početaka emisija kada god je to moguće. Također je istaknuo i kako su ispoštovani svi omjeri pojedinih žanrovskih sadržaja propisanih u ugovoru s Vladom RH.

– Trudit ćemo se otkupiti najbolje igrane, dokumentarne i sportske programe – rekao je Kovačević dodajući kako je nova generička programska shema napravljena po uzoru na europske javne radiotelevizije.

Članica Programskog vijeća Neda Ritz iznijela je zamjerke na zastupljenost kulture prvenstveno u televizijskim programima HRT-a smatrajući ih kako ih ima premalo, na što joj je Kovačević odgovorio kako na četiri televizijska kanala ima trinaest emisija iz kulture, a u postocima više nego što je propisano programskim obavezama.

Ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić dodao je kako su postoci udjela pojedinih žanrova definirani tijekom javne rasprave te ukoliko bi se nešto mijenjalo to bi išlo nauštrb nečeg drugog.

Član Programskog vijeća Robert Markt rekao je kako želi više emisija o zdravlju, a Vlaho Bogišić interesirao se o zastupljenosti vjerskih programa. Saša Miloševićocijenio je kako je shema preopćenita jer nema satnice, minutaže i imena emisija, a član Vijeća iz redova zaposlenika Dean Šoša upitao je zašto je shema poslovna tajna na što je Bruno Kovačević odgovorio je da je to zbog konkurentskih komercijalnih televizija.

Maja Sever, vijećnica iz redova zaposlenika HRT-a, upitala je na temelju kojih je istraživanja rađena shema na što je Kovačević odgovorio kako je rađena temeljem nekih ranijih prijedloga programskih shema kao i istraživanja navika gledatelja.

Programsko vijeće raspravilo je i primilo na znanje izvješće o ispunjavanju obaveza HRT-a definiranih ugovorom i zakonom o HRT-u. U sklopu te točke vijećnik Saša Milošević zanimao se za otkup sadržaja od produkcijske kuće Laudato, na što je Kunić odgovorio kako se Laudato nije pojavio kao konkurentska televizija već je programski sadržaj ponudio kao produkcijska kuća.

Programsko vijeće primilo je na znanje zbirno izvješće Vijeća za elektroničke medije (VEM) o provedbi nadzora programa HRT-a sukladno Zakonu o HRT-u i Ugovoru između Hrvatske radiotelevizije i Vlade RH za razdoblje od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2017.

Jedna od točaka dnevnog reda bilo je i izvješće o proizvedenim, suproizvedenim i objavljenim programima namijenjenim informiranju pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj za 2017. Izvješće o toj točci podnijela je Daniela Draštata koja je predstavila emisije namijenjene pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj te je Programsko vijeće to izvješće prihvatilo.

Na dnevnom redu bilo je i godišnje izvješće Povjerenika za korisnike usluga HRT-a o pritužbama i prijedlozima korisnika usluga HRT-a za 2017.  Povjerenik Zvonko Šebistaknuo je kako je u 2017. bilo manje prigovora i prijedloga nego u prethodne dvije godine dok je istodobno povećan broj pohvala.

Najveći broj prigovora upućen je emisiji ”Nedjeljom u dva”. Čak 112 korisnika prigovaralo je načinu uređivanja i vođenja te emisije, od čega je njih 50 posto izrazilo nezadovoljstvo emisijom emitiranom 19. studenoga 2017. u kojoj se polemiziralo o tome je li ili nije u Hrvatskoj vođen građanski rat.

Po brojnosti prigovora na drugome je mjestu Informativni program Hrvatske radiotelevizije. Najčešće se prigovaralo sadržaju i načinu uređivanja središnjeg Dnevnika, ali i Dnevnika 3 i Dnevnika u podne te emisija vijesti na Četvrtom televizijskom programu. Šeb je istaknuo i natprosječno velik broj pohvala u 2017. navodeći kako je tome bio rezultat akcije koju je, kako se iz primljenih elektroničkih pisama moglo zaključiti, potaknula Udruga Vigilare, želeći na taj način odgovoriti na medijske napise u kojima se tvrdi da je na HRT-u previše religijskih sadržaja.

Istaknuo je i kako su uobičajen broj pohvala dobili emisija ” Nedjeljom u dva” za odabir gostiju, Radio Sljeme za odabir glazbe, programsko vodstvo HRT-a za jesensku programsku shemu ”Nove boje jeseni”, te emisija ”Pola ure kulture”, a uz to i izravni prijenosi nekih događaja.

Sjednicu Programskog vijeća vodio je potpredsjednik Nikola Baketa jer je predsjednik Zdravko Kedžo napustio sjednicu nakon glasovanja o zaključku kojim se on poziva da ne predsjeda sjednicima do okončanja javnog natječaja za urednike na HRT-u, prenosi Net.hr