Home Crna kronika Liječnici se bore za život djevojčice koja je učila plivati pa potonula...

Liječnici se bore za život djevojčice koja je učila plivati pa potonula u jezeru

SHARE

Ljekari se bore za život trinaestogodišnjakinje iz Jezera, učenice sedmog razreda lokalne Osnovne škole “Vuk Karadžić”, koja je, dok je s godinu starijom sestrom učila plivati, potonula u jezeru Đol, nakon čega ju je iz vode izvukao izletnik, koji je u blizini roštiljao sa društvom.

“Nezavisne” od šokiranih mještana saznaju da su one iz mjesta Đumezlije te da nijedna od njih ne zna da pliva, pa ih je bilo stid da se uče pred drugim kupačima, tako da su se izdvojile od ostalih.

“Tu je bila grupa ljudi i ta starija djevojčica je odjednom počela da vrišti i da govori da je mlađa ostala pod vodom. Čovjek koji je tu došao slučajno skočio je i izvukao je. Bila je duže u vodi, pomodrila je”, otkriva naš sagovornik.

Potom su tamošnji ljekari uradili reanimaciju te je ona odvezena hitno za Banjaluku.

Direktor škole Radomir Nikolčić potvrdio je za “Nezavisne” da su te dvije učenice u četvrtak popodne otišle na jezero te da se tada dogodila ova nesreća.

“Obje su naše učenice, a to se desilo nekoliko sati nakon nastave. One su od dva brata kćerke. Išle su učiti plivati i mlađa je potonula. Tih momenata kod jezera je bilo još ljudi, u pitanju su neki momci iz Šipova, koji su tu roštiljali, i oni su je uspjeli izvući”, priča nam Nikolčić.

Po njegovim riječima, ni on ne zna sve detalje, ali ističe da se Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero, angažovala kako bi se djevojčici pomoglo. Ružičićeva u izjavi za “Nezavisne” priča da su uloženi maksimalni napori za spas učenice.

“Angažovana je doktorica iz Ljubljane, koja je najbolja u Evropi za stanja koja imaju pacijenti nakon dužeg boravka u vodi. Iskreno se nadam da će djevojčica imati snage i izdržati tu tešku borbu. Svi se molimo za nju”, rekla je Ružičićeva.

Pojasnila nam je da su se svi angažovali maksimalno kako bi se spasila ta djevojčica te je zahvalila Vladi Đajiću, generalnom direktoru Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci.

“Pitala sam da li ima potrebe da se djevojčica preveze na VMA u Beograd, ali mi je rečeno da sve što može da se uradi tamo, može i u UKC RS. Dok je rađena reanimacija i čišćenje pluća, jedan čovjek, pripadnik MUP-a RS, otišao je po doktoricu u Ljubljanu i ona je jako brzo dovezena u Banjaluku”, naglasila je Ružičićeva.

Iz UKC RS kažu da je trinaestogodišnjakinja hospitalizovana u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane, a primljena je zbog poremećaja stanja svijesti te otkazivanja svih vitalnih organa i organskih sistema, koje je nastalo zbog utapanja.

“Pacijentkinja se nalazi na aparatima za mehaničku ventilaciju i sve dalje prognoze u vezi s njenim zdravstvenim stanjem su neizvjesne”, kažu iz UKC RS.

Iz UKC RS su izrazili veliku zahvalnost pripadnicima MUP-a RS zbog brze intervencije u četvrtak naveče, odnosno odlaska u Sloveniju po eminentnog stručnjaka, dr Vojku Gorjup, specijalistu internistu – intenzivistu, direktoricu ECMO centra za Sloveniju.

“S obzirom na to da UKC RS jedini u BiH odnedavno izvodi proceduru VV ECMO – ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju, takozvana vještačka pluća, doc. dr Gorjup, vodeći stručnjak u zbrinjavanju kritično oboljelih pacijenata i ekspert iz oblasti VV ECMO-a, došla je u našu ustanovu i pomogla našim ljekarima u zbrinjavanju ove pacijentkinje”, kažu iz UKC RS.

Nema elemenata krivičnog djela

Iz Policijske uprave Mrkonjić Grad za “Nezavisne” je potvrđeno da je ovaj događaj policiji u Jezeru prijavljen u četvrtak oko 15.30.

O svemu su, kažu, obavijestili dežurnog tužioca, koji se izjasnio da nema elemenata koji bi upućivali na krivično djelo.

“U prijavi je navedeno da je tokom kupanja u jezeru Đol, opština Jezero, došlo do samopotapanja djevojčice. Ona je prevezena u Dom zdravlja Šipovo, gdje joj je ukazana medicinska pomoć, nakon čega je prevezena na dalje liječenje u Univerzitetski klinički centar RS”, kazali su iz PU Mrkonjić Grad.