Home Kultura “Štafeta smrti” u Ljubuškom

“Štafeta smrti” u Ljubuškom

SHARE

LJUBUŠKI – Udruga dragovoljaca HOS-a u suradnji i uz potporu ostalih udruga proisteklih iz domovinskog rata organizirati će 5. lipnja 2018. godine u Ljubuškom (hotel Bigeste, 20h), 6. lipnja u Mostaru (Kosača, 20h), 7. lipnja u Čapljini (hotel Mogorjelo, 20h) i 8. lipnja u Prozor-Rama (kino dvorana, 20h) promociju filma “Štafeta smrti” autorice Nade Prkačin koji govori o proboju hrvatskih ratnika iz Vukovara.

Taj proboj javno je poznat kao “HOS-ova štafeta smrti” no kako su u akciji sudjelovali i pripadnici drugih postrojbi autori su film nazvali “Štafeta smrti”.

U dokumentarno igranom filmu riječ je o proboju manje skupine hrvatskih branitelja s većom skupinom civila iz okupiranih Bogdanovca kod Vukovara 10.11.1991. i višestrukom stradavanju branitelja u minskom polju ispod Marinaca. Film prikazuje njihovu tešku borbu za život kroz sljedećih dvanaest dana na ledu i zimi, bez hrane i vode, kao i bez mnogih dijelova vlastitih tijela.

Od 11 teško ranjenih branitelja u minskom polju na licu mjesta isti dan ili dan kasnije poginulo je i umrlo čak njih sedam, dok su njih četvorica uspjeli preživjeti 9,10 pa čak i 12. dana. Nakon rata od posljedica ranjavanja od njih četvoro preživjelih umrla su još dvojica, dok su danas živi još samo Ivica Jurčan i Đuro Kovačević koji su ujedno i glavni pripovjedači u filmu.

Zanimljivo je da u igranim scenama proboja iz Vukovara HOS-ovce u filmu glume njihovi sinovi.

Savez udruga HOS-a organiziranjem ove promocije želi dati svoj doprinos 26-oj obljetnici slavne akcije “Lipanjske zore” u kojoj su postrojbe HOS-a uz HV i HVO dale neizmjeran doprinos toj jednoj od najuspješnijih oslobodilačkih operacija u domovinskom ratu, piše Dnevno.ba