Home Kultura Grude pozdravile Dujmovića, Kurbašu i Vilenicu! Zvonko je bio heroj kojeg je...

Grude pozdravile Dujmovića, Kurbašu i Vilenicu! Zvonko je bio heroj kojeg je i sudac htio amnestirati krivnje

SHARE
Grude su prekjučer bile političko i kulturno središte Hercegovine.
Prvo je Tomislav Žigmanov u prijestolnici Herceg Bosne progovorio o životu Hrvata u Srbiji, čiji je on čelni čovjek, o čemu je portal Grude.com izvjestio, a zatim je istog dana u kinodvorani Grude predstavljena knjiga Tihomira Dujmovića „Tko je ubio Zvonka Bušića“, kao i istoimena predstava koju su igrali velikani hrvatskog glumišta Robert Kurbaša i Ana Vilenica.

U kinodvorani Grude, između ostalih, predstavljanju knjige i predstavi nazočili su Ljubo Grizelj načelnik Gruda, Draženko Vranješ predsjednik Općinskog vijeća Grude, fra Stanko Pavlović grudski župnik, te predstavnici branitelja s područja općine Grude i iz vremena Herceg Bosne, kao i svekoliki puk koji je došao podržati borbu za istinu svog sugrađanina koji je život okončao na tragičan način, vidjevši kakva je Hrvatska za koju je on 32 godine robovao.

Knjiga govori o tome kako se Zvonko nije snalazio u stranačkim zavrzlamama, podmetanjima, lažima, kriminalu i svemu što je zadesilo poslijeratnu Hrvatsku. Zvonko više nije znao tko govori istinu, a tko laže.

Kasnije, u predstavi Robert Kurbaša je oživotvorio lik i djelo Zvonka Bušića i godine borbe za istinu i pravdu. Rijetki znaju da je velik broj putnika svjedočio u korist Zvonka Bušića na tome letu u Ameriku, a sudac koji je donio prvostupanjsku presudu tražio je da ga se amnestira krivnje. I takve stvari su uprizorene u predstavi.
Kronologiju predstave pratili su i isječci iz vijesti koje obavještavaju manje informiranog gledatelja o Zvonkovu i Julienninom činu otimanja zakoplova.
I Kurbaša i Vilenica dali su sve od sebe da Gruđanima, na daskama koje život znače, prikažu život heroja koji je sanjao Hrvatsku, ponosnu i lijepu, piše Grude.com