Home Kultura Martina Mlinarević pred mnoštvom publike predstavila ”Huzur”

Martina Mlinarević pred mnoštvom publike predstavila ”Huzur”

SHARE

Kada mislite da je najgore – pojavi se najveća sreća, kada mislite da nema snage – iz sebe izvučete nemjerljiv inat, kada mislite da ste se razveli – pojavi se ljubav vašega života; i zato nikada nemojte odustati i prestati u to vjerovati, dirljive su riječi kojima se mnoštvu publike obratila novinarka i književnica Martina Mlinarević na predstavljanju svoje nove knjige Huzur.

U prepunoj dvorani u Centru za kulturu u Mostaru, autorica je odala zahvalnost svima koji su je došli podržati u njezinoj najtežoj borbi u životu. Samo dva dana prije treće operacije, javnosti je odlučila predstaviti najnoviju knjigu iz svoje zbirke turskoga imena Huzur.

U knjizi je riječ o Martininim najtežim trenucima koji su je pratili otkad je otkrila da boluje od karcinoma dojke. Kako sama kaže, priča je to o najodvratnijim i ujedno najljepšim mjesecima koji su iza nje. Na nerijetko humorističan, posve nalik njoj način, opisala je sve što ju je mučilo proteklih mjeseci.

Meni je bolest dala koliko nemjerljivo teške trenutke toliko i nevjerojatno sretne trenutke. Da me sutra “rokne”, ovo su bili najsretniji mjeseci u mom životušaljivo je poručila Mlinarević.

Ovo je prva Martinina knjiga koja na svojim početnim stranicama ima posvetu – dvije zapravo. Prva je posveta Goranu, a druga kćeri Uni.

To su neke priče koje ste već imali priliku čitati, ali sam htjela, da ako mater ipak rokne, ostane to što je ostalo iza mene i da Una zna što sam prošla i koje sam vrijednosti htjela ostaviti iza sebe, dodala je Mlinarević.

Zanimanje za Martininu životnu priču svojim je dolaskom pokazalo mnoštvo ljudi koji su joj, napunivši dvoranu do posljednjega mjesta, pružili ogromnu podršku kakvu je ona priželjkivala. Među obožavateljima, u redovima publike našla su se i mnoga zvučna imena.

Tako su se kratkim tezama o ovoj autorici, publici obratili između ostaloga urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović, pjesnik, publicist, književni kritičar Mile Stojić, a videoporuke poslao je poznati televizijski voditelj Tarik Filipović, kao i glavna urednica Lola magazina Brankica Raković te novinar Refik Hodžić.

Najveća Martinina snaga je što se uvijek oslanja na ljude. Ne možemo sami i Martina nam cijelo vrijeme šalje poruke o solidarnosti i ljubavi, kazao je glavni urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović.

Žao mi je što nisam večeras s vama, ali obećavam da ću doći na sljedećih deset promocija, kratka ja poruka koju je poslao Tarik Filipović.

Mlada djevojčica iz Ljubuškoga počela je pisati blog i ja sam to u startu prepoznao kao visoku književnostdodao je književni kritičar Mile Stojić koji je Martinu usporedio sa Šimićem, Ujevićem, Dizdarom, Šantićem.

Martina je za kraj poručila da je najvažnije biti u miru sa samim sobom te je pozvala sve da redovito obavljaju zdravstvene preglede jer zdravlje je iznad svega.

Huzur

Huzur – mir u svim dimenzijama ljudskoga života. Huzur insan je ispunjen čovjek, spokojan, emotivno i tjelesno zdrav. Onaj koji je spoznao da materijalno nije odrednica vrijednosti koji je pronikao u srž duhovnosti, koji je zavolio sebe, svoje unutarnje ja i stvorio apsolutnu apsolutnu ravnotežu u svom mikrosvijetu. Huzur kao ravnoteža duše, osjećanja, ravnoteža želja i stvarnosti, mašte i realnosti. Huzur kao iskonska sreća, jer čovjek može biti miran i ako nije sretan, ali ne može biti sretan ako nije miran.