Home Društvo Provjerite cijene kuća, stanova, zemljišta putem interneta na ovom linku

Provjerite cijene kuća, stanova, zemljišta putem interneta na ovom linku

SHARE

Federalni premijer Fadil Novalić u utorak je u Sarajevu i službeno u rad pustio portal Javna prezentacija podataka registra cijena nekretnina u FBiH.

Kako je istaknuto cilj uspostave Registra cijena nekretnina Federacije BiH, kao službene i dostupne evidencije tržišta nekretnina u Federaciji BiH, jeste povećanje transparentnosti tržišta nekretnina i ostvarivanje realnog uvida u razvoj i kretanje ovog tržišta, što je jedan od temelja privrednog razvoja i ulaganja, te budućeg pristupa Europskoj uniji.

– Ovaj projekt je zanimljiv i sa privatnog i sa službenog aspekta. Sa privatnog ukoliko želite kupiti stan bilo gdje u FBiH moći ćete provjeriti trenutne cijene. S druge strane, kada su u pitanju službeni benefiti neophodno je da znamo da je jedno društvo efikasnije, lakše zadovoljava svoje potrebe ima brži ekonomski rast ukoliko je teret na imovini i porezu na imovini, kojeg kod nas danas gotovo i da nema, a pri tome se rasterećuje kapital i porez na rad. Problem je što je kod nas porez na rad najveći i mi smo tako reći zamijenili teze. Stoga će nam ovaj projekt pomoći da u društvu krenemo redati stvari onako kako treba, da “u igru ubacimo” i porez na imovinu, kazao je Novalić.

image
POREZ NA IMOVINU STAVITI U FOKUS/DIDIER TORCHE

Puštanjem u rad ovog portala, evidentirani podaci iz kupoprodajnih ugovora koji se odnose na cijenu, površinu i vrstu nekretnine bit će javno dostupni, te će na taj način građani putem interneta moći provjeriti po kojim cijenama se prodaju kuće, stanovi ili zemljište u određenom dijelu općine ili grada.

Prema riječima Željka Obradovića, direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove projekt je realiziran u saradnji sa Poreznom upravom FBiH i sa općinama od kojih su njih 63 uključene u projekt, a uskoro se očekuje uključenje i ostalih 16 općina.

Projekt je finansijski podržan od strane Vlade Švedske u okviru CIPAL projekta

– Švedska je u toku proteklih godina bila angažovana u BiH na pružanju podrške i doprinoseći razvoju u ovoj zemlji, te je razvoju BiH od sredine ’90-ih doprinijela sa oko milijardu KM, a ove godine smo odredili 35 miliona KM. Jedan od naših važnijih projekata upravo je ova saradnja između švedske administracije za zemljište i administacije za zemljišnu upravu u BiH, koja je počela 2013. i trajat će do 2019, kazao je ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović izrazio je očekivanja da će ovakav projekat uticati na realnije i pravičnije utvrđivanje poreskih osnovica za obračun poreza na promet nekretnina.

– Također očekujemo da će imati efekat na ujednačeniji ili, ako tako mogu reći, pravičniji rad općinskih komisija za procjenu nekretnina, kazao je Isović.