Home Društvo Zdravko Mamić ostaje u BiH?

Zdravko Mamić ostaje u BiH?

SHARE

ZDRAVKO MAMIĆ, kojem sud u podne treba izreći presudu za kriminal u Dinamu, jučer je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu.

Za Index je iz Međugorja poručio da je otišao pronaći mir. “Mogu se vratiti kad želim”, rekao je Mamić.

Time je dao naslutiti mogućnost da se neće vratiti toliko brzo ili da se uopće neće vratiti ako današnja presuda za njega bude nepovoljna.

Zašto su ga pustili?

No pravo je pitanje kako je uopće Mamić, kojeg se tereti za štetu od ukupno 122 milijuna kuna i koji je bio u istražnom zatvoru, a u posljednje vrijeme izjavljivao da će ako ga osude postupiti isto kao Praljak, mogao napustiti zemlju.

Odgovor je jednostavan, iako ne i razumljiv – sud kao mjeru zabrana nije odredio oduzimanje putovnice ili zabranu napuštanja boravišta.

Odvjetnik Branko Šerić za Index je pojasnio što je sud mogao učiniti, ali nije.

“Takva mjera opreza se ne može odreći ako nije određen pritvor. To je jedna od mjera kojima se zamjenjuje istražni zatvor. Zatvor se zamjenjuje ili jamstvom ili nekom od mjera opreza. U ovom trenutku nemamo kod Zdravka Mamića određen istražni zatvor. Dakle, sud je takvu odluku trebao donijeti u trenutku kada je Mamiću ukinut istražni zatvor u kojem je bio, a to nije učinio”, rekao je za Index odvjetnik Šerić.

Mjere kojima se sprječava bijeg se donose često, ali ne i u slučaju Mamića

“Ako se htjelo spriječiti Mamićev bijeg, osim mjere oduzimanja putne isprave trebalo mu je odrediti i zabranu napuštanja boravišta jer se u BiH može otići i s osobnom iskaznicom”, dodao je Šerić.

Pitali smo ga koliko se često određuju takve mjere opreza kao što su oduzimanje putovnice ili zabrane napuštanja boravišta.

“Dosta često se te mjere izriču, pogotovo kad sud smatra da postoji opasnost od bijega. Može se izreći i zabrana pristupa određenim objektima ili osobama”, pojasnio je Šerić.

Objasnio je i što slijedi.

“Ukoliko se Zdravku Mamiću danas odredi kazna veća od pet godina zatvora onda slijedi procedura određivanja istražnog zatvora nakon presude. Osnovno je da mu se odredi da presuda bude veća od pet godina.”

Ako Mamić odluči ostati u BiH, male su šanse da bude izručen Hrvatskoj

Što ako se Mamić ne bude htio vratiti u Hrvatsku? Sjećamo se, naime, Miroslava Kutle kao najpoznatijeg primjera izbjegavanja hrvatskog pravosuđa bijegom u BiH.

“Puno je takvih osoba, čekaju pravomoćnost presude ili se uopće ne namjeravaju vratiti u Hrvatsku. Ako Mamić danas bude osuđen onda je pitanje hoće li Hrvatska tražiti izručenje, a ako hoće vjerojatno neće uspjeti, odnosno BiH Mamića neće izručiti. Ako bude kazna manja od pet godina onda on, ako se vrati u Hrvatsku, može čekati pravomoćnost presude na slobodi”, rekao je za Index odvjetnik Šerić.

Zdravko Mamić je, inače, s bratom Zoranom s kojim je u istom procesu i optužen, već jednom napustio zemlju i to netom prije nego što je trebao biti uhićen, iako se u javnosti govorilo o njegovom uhićenju. Tada se pravdao time da je otišao na pripreme s Dinamom. Prvo je skupa s bratom tvrdio da su nedužni i da se neće vratiti iako im je bilo javljeno da im se pretražuju stanovi i da je USKOK pokrenuo istragu protiv njih. Kasnije su promijenili priču, a policija ih je uhitila na graničnom prijelazu Goričan.

Zanimljivo je i da je Mamić, kad mu je već debelo trajalo suđenje u Osijeku, u jednom od svojih hercegovačkih izleta propucan u Tomislavgradu. Do napada je došlo u zaseoku Vidovići kod sela Zidine kada su dvojica napadača koji nisu pronađeni hicem iz vatrenog oružja Mamića ranili u natkoljenicu.