Home Gospodarstvo Clara Schuman i dalje “živi”: Njemačke marke još nisu nestale

Clara Schuman i dalje “živi”: Njemačke marke još nisu nestale

SHARE

Njemačka je odavno uvela euro, ali 12,6 milijardi njemačkih maraka /DM/ još nije zamijenjeno, što Bundesbanka objašnjava održavanjem povjerenja ljudi u ovu valutu.

Posljednjeg dana prije uvođenja eura, 31. decembra 2001. godine, u opticaju su, prema podacima Bundesbanke, bile 162,3 milijarde DM.

Do sada je više od 92 odsto tog novca vraćeno, odnosno zamijenjeno za evro.
Međutim, DM koje su preostale nisu bezvrijedne.

Ukoliko su to novčanice izdate poslije 20. juna 1948. godine, one se i danas mogu, u neograničenom iznosu, zamijeniti za evre u jednoj od 35 filijala Bundesbanke. Pri tome je rok za zamjenu neograničen.

Za razliku od većine drugih valuta, službeni kurs evro-DM i dalje je isti kao i 2001. godine: 1,95583 DM za euro.

U proteklih 12 mjeseci, Bundesbanka je zamijenila 90 miliona DM.

Preostalih 12,6 milijardi DM vrijedi oko 6,3 milijardi eura. Pošto je više od polovine tog novca u kovanicama, ljudima vjerovatno nije toliko vrijedno da odu do banke i zamjene za evre.

Neke banke više ne primaju kovanice, ali i dalje mijenjaju papirne novčanice, na primjer u Belgiji, Luksemburgu, Slovačkoj i Sloveniji.

U Španiji, Portugaliji i Holandiji rok za zamjenu stare nacionalne valute evrom uskoro ističe, dok je u Francuskoj, Finskoj, Grčkoj, Italiji, Malti i na Kipru već istekao.

Među zemljama evrozone samo Njemačka, Austrija, Irska, Litvanija, Latvija i Estonija nemaju vremenski rok za zamjenu starih valuta.

Za mnoge Nijemce, DM je više od komada papira, odnosno metala. Za većinu je to i dalje simbol ekonomskog uspjeha, napominju portali.