Home Društvo VIDEO Strmota u razgovoru s novinarkom iz Ljubuškog upozorava: “Premijer mora...

VIDEO Strmota u razgovoru s novinarkom iz Ljubuškog upozorava: “Premijer mora lijegati i buditi se s jednom mišlju – da Hrvatska nestaje, da ona izumire”

SHARE

Doc. Dr. Marin Strmota, koji je u veljači nenadano pred kamerama i ministricom Murganić dao ostavku na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu demografije, obitelji, socijalne politike i mladih te postao medijska zvijezda, komentirao je demografsku katastrofu koja se događa u Hrvatskoj. Učinio je to za emisiju RTL Direkt.

Srednjoškolci i studenti ne vide svoju budućnost u Hrvatskoj

On se osvrnuo na istraživanje Agencije za znanost i visoko obrazovanje po kojem više od pola srednjoškolaca ne vidi svoju budućnost u Hrvatskoj.

“Ja sam žalostan zbog te činjenice, ali nije to ništa novo”, rekao je Strmota. “Ja sam sveučilišni nastavnik i radim već deset godina sa studentima, i oni kao starija generacija imaju iste ili slične stavove, imaju taj defetistički stav da žele odseliti iz svoje Hrvatske.”

Na upit voditeljice Leone Šiljeg da je u jednom dnevnom listu naslov da je Hrvatska prvi put pala ispod 4 milijuna stanovnika, Strmota je odgovorio: “Ti su podaci i te kako točni. Naša struka o tome govori već dugi niz godina, tu se govorilo najviše o Njemačkoj, mi smo i na prošlom i na pretprošlom iseljeničkom kongresu ukazali da je iz Hrvatske iselio puno veći broj ljudi nego što pokazuje naša službena statistika”, rekao je.

“104 dana nakon što ste dali ostavku ministarstvo i dalje nema državnog tajnika, možda ga neće ni imati, a mjere koje su tada bile predstavljene trebale bi stupiti na snagu 1. srpnja, hoće li?”

Temelj budućih ozbiljnijih mjera

“Ja se nadam, te mjere su stvorile neki temelj, iako je to trebao biti tek početak nekih ozbiljnijih mjera. Tada nije bilo sredstava u proračunu, čujem da se spominje rebalans proračuna pa se nadam da će i taj korak biti napravljen, evo nogometnim riječnikom govoriti da ćemo mi imati momčad koja će biti u ligi prvaka a naša momčad se raspada, iseljava, onda je to problem”.

Prokomentirao je i sukobe i prepucavanja na relaciji Pantovčak – Banski dvori, koja se vrte oko demografske politike. “Nek se prepucavaju, neka se izjašnjavaju o gorućem pitanju našeg društva. Predsjednik vlade mora se buditi i lijegati s jednom mišlju, a to je da Hrvatska nestaje, da ona izumire. To treba biti tema izvanredne sjednice svakog tjedna, svakog resora.

Na konstataciju Leone Šiljeg da je Predsjednica rekla kako će za tjedan dana predstaviti svoje mjere, i koje to mjere mogu biti koje već nisu  viđene Strmota je rekao kako je to sigurno demografija uklopljena u širu razvojnu politiku.

On kaže kako problem demografije nije nastao jučer i neće se riješiti do sutra, te prema tome, to treba postati pitanje broj jedan.

Rekao je kako ga nitko iz Vlade nije zvao da se vrati u Vladu i kako pod ovim uvjetima ne bi niti pristao vratiti se. Kad bi postojala ozbiljna politička volja, rekao je, možda bi prihvatio žrtvu za dobrobit naroda i vratio se u Vladu.

Izvor: narod.hr | rttl.hr