Home Društvo Osebujni profesor širokobriješki Genije: Kazniti učenika jedinicom je pedagoška nula

Osebujni profesor širokobriješki Genije: Kazniti učenika jedinicom je pedagoška nula

SHARE

Generacijama svršenih širokobrijeških gimnazijalaca, mogli bi se kladiti, glavna asocijacija na vrijeme provedeno u srednjoškolskim klupama u ”Didakovoj zgradi” na Brijegu je marljivi rad i pravi pedagoški odgoj Ivana Ćavara, danas umirovljenog inženjera i profesora geografije.

Slušati njegova predavanja na satu geografije, veoma često upotpunjena zanimljivim i smiješnim anegdotama, bila je prava čarolija putovanja geografskim prostorom.

Na sat je dolazio samo s kemijskom olovkom i naočalama u prednjem džepu svoje košulje. Sve ostalo imao je u glavi. Ili, bolje rečeno, nosio je u glavi.

Cijeli je svoj životni vijek posvetio geografiji i njezinom proučavanju, stječući bogatstvo znanja koje je nesebično dijelio svojim učenicima. Toliko je zaronio u geografska prostranstva da, kako se među učenicima i njegovim kolegama prepričavalo, nije bilo točke u svijetu koju nije poznavao. Zato su ga i prozvali Genije!

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Ivan Ćavar Genije

Kao apsolvent počeo predavati u školi

Genije je rođen 10. siječnja 1948. godine u Knešpolju (Široki Brijeg) u siromašnoj obitelji oca rudara i majke domaćice koji su uzdizali petoricu sinova. Svoje osnovno i gimnazijsko obrazovanje stekao je u rodnom Širokom Brijegu, nakon čega se otisnuo put Zagreba gdje je 1972. godine završio Prirodoslovno-matematički fakultet – smjer geografija. Znao je i tri ispita u jednome danu položiti.

”Kako sam i sam potjecao iz siromašne i seljačke obitelji, uvijek sam bio obazriv prema siromašnima i učenicima sa sela. Nisam ih nikada želio favorizirati ili isticati, nego samo zaštiti. Za razliku od imućnijih učenika kojima je, mora se priznati, bio olakšan put kroz život, ovi su se morali probijati kroz život. S tim nerazmjerom sam se teško mogao pomiriti”, ističe profesor Ćavar na početku razgovora za Bljesak.info.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Ivan Ćavar Genije i Ivan Kraljević

Svoj radni vijek započeo je još kao apsolvent 1971. godine u gimnaziji Vladimira Gortana u Bujama. U tom istarskom gradiću ostao je do 1979. godine, kada se vraća u svoj rodni grad i započinje raditi u širokobriješkoj Gimnaziji gdje ostaje do zaslužene mirovine u zimu 2013. godine.

”Boravak u Istri pamtim samo po lijepom. Kao mladom profesoru posebno važna je bila podrška u radu i iskustvo starijih kolega, a ja sam sve to imao u Bujama. Zato su to lijepe godine”, kazuje širokobriješki Genije koji se u rodni grad vratio na poziv tadašnjeg ravnatelja čuvene širokobriješke Gimnazije Ante Vasilja.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Ivan Ćavar Genije

Predavao Alki Vuici, Lini Červaru, Goranu Bogdanu…

Za svoju 41 godinu radnog staža u školskim učionicama predavao je mnogim poznatim osobama koje, kako kaže, danas s ponosom gleda na malim ekranima. Obrazovao je danas uspješne sportaše, glumce, političare, zdravstvene djelatnike i sveučilišne profesore.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Ivan Ćavar Genije

Tako su na ”geografski raport” kod Genija dolazili Alka Vuica, Lino Červar, Slavko Juraga, Goran Bogdan, Ivo Čolak, Marijana Mikulić, Zdenko Ćosić, Mirko Kordić i mnogi drugi danas uspješni pojedinci.

”Hvala Bogu, pamćenje me dobro služi pa se i danas, kada ih vidim na televiziji, sjetim gdje su sjedili ili koju su ocjenu kod mene imali. S mnogima od njih se i uživo prisjetim njihovih školskih dana. Ponosan sam na njihove uspjehe”, ističe Genije koji nije volio učenike ”kažnjavati jedinicama”

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Ivan Ćavar Genije

”Negativne ocjene nisu spadale u moje pedagoške mjere. Nastavno osoblje mora znati kako nisu svi učenici isti. Istina, kazniti nekoga jedinicom je najlakše, ali to je pedagoška nula. Negativna ocjena ne rješava problem. Naprotiv, takve treba ubiti znanjem. Prakticirao sam usmene ispite, želio čuti kako učenici razmišljaju i zaključuju. Nastavnik učenika treba naučiti osnovama, život mu je svakako najveća škola”, poručuje Genije.

Izbjegava konzervanse i hrani se organskom hranom

Za svoga 41-godišnjeg radnog staža nikada nije izostao s nastave ili uzeo bolovanje. Takvu pedantnost i predanost radu nastavio je njegovati i u umirovljeničkim danima u prostranom zelenilu svoga vrta u Provu. Brine se o svome voćnjaku i povrću koje uzgaja na ekološki način.

”Izbjegavam konzervanse, hranim se isključivo plodovima rada svojih ruku. U poljoprivrednim apotekama uzimam samo sjeme, svoje voće i povrće uzgajam na ekološki način, odnosno bez korištenja pesticida”, naglašava profesor Ćavar uz poruku kako se uvijek ”educira iz 3-4 ekološke knjige”.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Ivan Ćavar Genije

”Osjećam se vrlo vitalno, radim kao i prije. Nema tu prevelikih tajni, ne pijem lijekove i ne posjećujem bolnice. Zimi obvezno popijem pola litra vina uz ručak, a ljeti konzumiram pivo. Volim zakartati s društvom, gledati utakmice i uživati u znanstvenim emisijama”, dodao je ovaj osebujni profesor u razgovoru za Bljesak.info.

Genije je u mladosti bio strastveni rocker i vrsni centarfor na nogometnim terenima, a kako se dalo zaključiti iz razgovora s njim, energije i volje mu ni danas ne manjka. Moglo bi se reći kako živi punim plućima i uživa ne biti prosječan umirovljenik.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Ivan Ćavar Genije i Ivan Kraljević