Home Crna kronika Mamić nakon uhićenja: Idem na sud Sarajevo reći da se protivim izručenju...

Mamić nakon uhićenja: Idem na sud Sarajevo reći da se protivim izručenju Hrvatskoj. I to je to, vraćam se nazad

SHARE

Zdravko Mamić je u razgovoru za portal Klix.ba netom nakon privođenja kazao da dolazi u Sarajevo gdje će se u Sudu Bosne i Hercegovine izjasniti da je protiv izručenja Republici Hrvatskoj. Mamić se u trenucima razgovora nalazio na putu za Sarajevo, a ističe da je privođenje, ako se tako može nazvati, proteklo u najboljem redu.

“Idem na sud. Ljudi koji su me došli privesti su se lijepo predstavili i sve je proteklo u redu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cijela nacija, moraju me identificirati jer je raspisana potjernica”, kazao je Mamić.

On je izjavio da će na Sudu reći kako je protiv izručenja Republici Hrvatskoj koja je za njim raspisala međunarodnu potjernicu.
“Ja ću se na sudu izjasniti, reći tko sam, što sam i gdje sam. I to je to, vraćam se nazad”, dodao je Zdravko Mamić.

Podsjetimo, Mamić je u nekoliko javnih istupa rekao da ne želi ići u zatvor u Hrvatskoj. Mamić ima dvojno državljanstvo a po ustavnim odredbama BiH, vlasti te zemlje ne izručuju svoje državljane.

Mamićevo uhićenje komentirao je njegov odvjetnik Veljko Miljević.

– Ja ne znam koji su organi došli po gospodina Mamića. Mislim da će prva radnja biti postupanje po tjeralici za koju su očito u kontaktu bila dva Interpola.

Po hitnom postupku bi po mom mišljenju trebalo utvrditi na temelju čega se ovdje nalazi Zdravko Mamić, koji je pravni temelj njegova boravka ovdje i na kojoj će se adresi nastaviti da bi bio dostupan službenim tijelima BiH.

Nakon toga da BIH može iskoristiti svoje zakonske obveze prema republici Hrvatskoj tako da ju izvijesti o tome. Upravo je u tijeku ta radnja da Mamić dade izjavu u tom smislu – kazao je Miljević, prenosi Dnevnik.hr.

Na pitanje je li Mamić uhićen, Miljević poručuje:
– Na zlonamjerna pitanja ne kanim odgovarati. Koliko ja znam nije uhićen niti se u tom pravcu namjerava ići. Hoće li netko izaći iz okvira zakonskog postupanja, ja to ne znam. Ovo je normalna rutinska i dozvoljena radnja koja uvijek prethodi drugim radnjama, a to je eventualno utvrđivanje podataka za pisanje zamolbe za uhićenje – kaže Miljević.

– Na putu je iz Mostara u Sarajevo. Sve će biti gotovo za sat ili dva – dodao je Miljević za N1.

Podsjetimo, Zdravko Mamić je prošlog tjedna zajedno s još trojicom osoba proglašen krivim te je nepravomoćno osuđen na 6 godina i šest mjeseci zatvora zbog toga što je oštetio Dinamo i hrvatski proračun. Mamić se dan prije izricanja presude sklonio u Međugorje.

Županijski sud u Osijeku je nakon toga izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu tjeralicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Europske unije izdan je europski uhidbeni nalog.
Odvjetnik: Nije uhićen, ovo je rutinska i dozvoljena radnja