Home Društvo Dio Hercegovine uskoro pod kišobranom protugradne zaštite: Izdvaja se 25 milijuna KM...

Dio Hercegovine uskoro pod kišobranom protugradne zaštite: Izdvaja se 25 milijuna KM za kupovinu raketa protiv tuče

SHARE

U Trebinju će do jeseni ove godine biti izgrađen Regionalni centar za protugradnu preventivu i uspostavljena protugradna zaštita  u istočnoj Hercegovini.

Regionalni centar biti će uspostavljen u okviru projekta „Modernizacija tehničkog dijela službe protugradne zaštite Republike Srpske“, čija je  vrijednost 25 milijuna KM. Projekt financira Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na osnovu usvojene „Strategije razvoja protugradne zaštite Republike Srpske“.

Tihomir Dejanović, direktor JP „Protugradna preventiva RS“ potvrdio je za Radio Trebinje da je planirano da se, pored Regionalnog centra, koji se gradi u Dražin Dolu, na području  istočne Hercegovine rasporedi i 60 protugradnih stanica.

Tihomir Dejanović

„Stanice će biti raspoređene na lokacijama gdje je najintezivnija poljoprivredna proizvodnja, kao što je područje uz Trebišnjicu, Popovo polje, Nevesinje, i Ljubinje, kako bi ta područja stavili pod kišobran protugradne zaštite. Planirali smo da do rujna ove godine završimo Radarski centar u Dražin Dolu, koji će koristiti američke softvere posljednje generacije, kao i lansere u istočnoj Hercegovini“, rekao je on.

Kako je precizirao Dejanović za Radio Trebinje, u regionalnom centru biti će zaposleno osoblje od četiri člana, čija je obuka u tijeku.

„Ovakvi radari i lanseri su najnovije generacije i mi smo prvi na prostoru bivše Jugoslavije koji posjedujemo ovakve sofisticirane sustave, pa u oblasti protugradne zaštite vodimo ispred Hrvatske i Srbije. Prvi smo ušli u atomatizaciju, tako da ćemo imati mnogo bolje rezultate u primjeni protugradne zaštite, nego što je bilo do danas“, kazao je on.

Projekt „Modernizacija tehničkog dijela službe protugradne zaštite Republike Srpske“ predviđa uspostavljanje centra za prikupljanje, asimilaciju i distribuciju podataka, izgradnju meteorološkog radarskog sistema i regionalnih protugradnih centara, te aktiviranje mreže automatskih protugradnih stanica i informacijsko-telekomunikacijske mreže.

Do kraja godine trebao bi biti završen proces modernizacije sustava, instalacijom novog meteorološkog radara na Jahorini, a pored Trebinja regionalni centar biti će uspostavljen i  u Bijeljini, piše Radio Trebinje