Home Vijesti Hercegovci počeli brinuti o higijeni: Smanjila se šuga

Hercegovci počeli brinuti o higijeni: Smanjila se šuga

SHARE

Broj oboljelih od šuge u Hercegovačko-neretvanskoj županiji se smanjio u odnosu na prošlu godine. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u pet mjeseci 2018. godine registrirano je 58 slučajeva, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno 80 slučajeva.

Vodeća županija 

U mjesecu travnju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji registrirano je 14 slučajeva šuge. Isto slučajeva registrirano je u Tuzlanskoj županiji,  dok je USŽ županiji zabilježeno devet slučajeva. Tri slučaja šuge zabilježena u ŽZH. Unatoč tome što se broj oboljelih smanjio, činjenica je da je HNŽ još uvijek po broju oboljelih jedna od vodećih županija u Federaciji. Krajem prošle godine šuga je bila jedna od vodećih zaraznih bolesti. U prosincu je zabilježeno 101 slučaj,  a tijekom cijele godine evidentirano je 930 slučajeva. Taj broj je manji u odnosu na 2016. godinu.

Higijena ključna

Smanjenju broja oboljelih je zasigurno pridonijelo podizanje svijesti stanovništva o boljem vođenju osobne higijene. Higijena je ključna jer se bolest brzo prenosi dodirom, poljupcem, te korištenjem čaše, ručnika ili odjeće zaražene osobe, a prenosi se i seksualnim putem. Potrebno je što češće prozračivati prostorije, mijenjati posteljinu te rublje prati na visokoj temperaturi. Liječnici upozoravaju da se šuga prepoznaje po crvenilu, svrabu i perutanju kože, a najviše i najbrže se širi u kolektivu, naročito među djecom u školama i vrtićima jer su oni najugroženiji zbog slabijeg imuniteta. Svrab se uglavnom javlja između prstiju, na zglobovima, dlanovima, laktovima, tabanima, stomaku, grudima i posebno je izražen noću, piše Bljesak.info