Home Crna kronika AKCIJA GASTARBAJTER: Vrhovni sud uvažio žalbe branitelja, ponovno će se odlučivati o...

AKCIJA GASTARBAJTER: Vrhovni sud uvažio žalbe branitelja, ponovno će se odlučivati o pritvoru za dilanje droge u Ljubuškom

SHARE

Vrhovni sud Federacije BiH, u Vijeću kojim je predsjedavao sudac Zorica Gogala, u kaznenom predmetu protivosumnjičenih Ž. M., T. I., I. A., J. P., I. K. i T. P., zbog kaznenih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” odlučio je o žalbama branitelja izjavljenih protiv rješenja Županijskog suda Široki Brijeg, te je žalbe branitelja djelomično uvažio i rješenje Županijskog suda Široki Brijeg ukinuo i predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

Naime, Rješenjem Županijskog suda Široki Brijeg prema osumnjičenim Ž. M. i drugim, koji su uhićeni u akciji “Gastarbajter” produljena je mjera pritvora za još dva mjeseca.

Branitelji osumnjičenih – Nada Dalipagić, Dario Kraljević, Tomislav Zelić, Žarko Zeljko i Josip Muselimović, protiv tog rješenja su uložili žalbe.

Braniteljica osumnjičenih Ž. M. i T. I. –odvjetnica Nada Dalipagić prvostupanjsko rješenje je osporavala zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, povrede kaznenogzakona i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, sa prijedlogom da se ono preinači tako da se ovi osumnjičeni puste na slobodu odmah.

Iz istih zakonskih osnova žalbu su uložili i branitelji osumnjičenih –A. I., P. J., K. I.i P. T..

Branitelji osumnjičenih žalbama ukazuju da je pobijano rješenje paušalno i proizvoljno u dijelu u kojem je prvostupanjski sud zaključio da su u konkretnom slučaju ispunjeni uvjeti za pritvor prema osumnjičenima iz osnova člana 146. stav 1. točka b) ZKP F BiH.

Pri tome ukazuju da je za pritvor iz ovog zakonskog osnova potrebno da postoje naročite okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni boravkom na slobodi ometali istragu utjecajem na svjedoke ili suučesnike, odnosno, da bi sakrili ili uništili dokaze i tragove važne za kazneni postupak, odnosno, da pobijano rješenje u ovom dijelu ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama , čime ukazuju na bitnu povredu odredaba kaznenog postupka iz člana 312. stav 1. točka k) ZKP F BiH, piše Dnevni list.

Vrhovni sud Federacije BiH podsjeća da je za određivanje pritvora, odnosno produženje pritvora iz osnova člana 146. stav 1. točka b) ZKP FBiH, neophodno utvrditi da li su osumnjičeni (svaki ponaosob), već pokušali posredno ili neposredno da utječu na svjedoke, ili da prikriju ili unište tragove i dokaze važne za kazneni postupak, odnosno da li postoji ozbiljan rizik da bi to boravkom na slobodi učinili, pa je za takvu odluku neophodno navesti konkretne činjenice i okolnosti koje doista ukazuju na postojanje koluzione opasnosti, i koje su individualizirane u odnosu na svakog od osumnjičenih.

Kako takve činjenice i okolnosti pobijano rješenje ne sadrži, onda se osnovano žalbama branitelja osumnjičenih ukazuje da je ono u tom dijelu paušalno i proizvoljno, čime je, po ocijeni ovog suda, prvostupanjski sud učinio još jednu bitnu povredu odredaba kaznenog postupka iz člana 312. stav 1. točka k) ZKP FBiH.

Nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH ispitao pobijano rješenje u granicama žalbenih prigovora odlučio je da se žalbe branitelja djelomično uvažavaju i rješenje Županijskog suda Široki Brijeg ukida i predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

Pri ponovnom odlučivanju prvostupanjski sud će otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka na koje je ukazano ovim rješenjem, dajući konkretne, potpune, i jasne razloge za svoje zaključke kako u odnosu na opći, tako i na posebne uvjete za pritvor prema osumnjičenima pa će nakon toga biti u prilici da donese pravilnu i na zakonu zasnovanu odluku.

Podsjećamo, Ž. M. se sumnjiči da je tijekom 2016. godine, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, organizirao grupu ljudi za trgovinu narkoticima.

Pripadnici grupe postali su T.I., I. A., J.P i I. K.

Oni su kontinuirano nabavljali i prodavali kokain i marihuanu osobama sa područja Ljubuškog.

Pored toga, J.P se sumnjiči da je u svojoj obiteljskoj kući neovlašteno držao pušku M48 i municiju.

T.P je kao službena osoba pribavljao podatke koji su službena tajna s ciljem da takve podatke preda osumnjičenom Ivanoviću, piše HMS