Home Život Rekordno nizak broj učenika upisuje srednje škole u Širokom Brijegu, ravnateljica kaže:...

Rekordno nizak broj učenika upisuje srednje škole u Širokom Brijegu, ravnateljica kaže: “Lakše nam je raditi s manjim brojem učenika”

SHARE

Svečanom podjelom 169 diploma na platou ispred zgrade Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu upriličen je oproštaj sa 62. naraštajem širokobrijeških gimnazijalaca.

Maturantima je čestitke za ostvareni uspjeh i puno uspjeha u budućem životu uputio ravnatelj Miro Bošnjak, a njihovi razrednici Jelena Marušić, Danijela Galić, Josipa Zovko, Damir Draškić, Igor Jelčić i Ante Topić uručili su im  svjedodžbe.

Pored podjele diploma, ovih je dana počeo i upis u srednje škole, a Jabuka.tv piše kako je rekordno nizak broj učenika u četvrtak započeo s upisom srednjih škola u Širokom Brijegu. Učenici biraju između Gimnazije fra Dominika Mandića i Srednje strukovne škole Široki Brijeg, a ukupno je predviđeno upisivanje 10 odjela.

Naime, upisi u Gimnaziju fra Dominika Mandića i u Srednju strukovnu školu u Širokom Brijegu odvijaju se u četvrtak i petak, a iz svih osnovnih škola u Širokom Brijegu srednjoškolsko obrazovanje nastavlja svega 210 učenika.

Broj od 210 učenika nije toliko posljedica demografije, odnosno smanjena broja djece u generaciji koja sada upisuje srednje škole, nego je posljedica razdvajanja osmorazrednoga i devetorazrednoga osnovnoškolskog obrazovanja. Upravo ta generacija, koja se na neki način prepolovila, sada nam dolazi na red, izjavio je za portal Jabuka.tv Miro Bošnjak, ravnatelj širokobriješke Gimnazije fra Dominika Mandića.

Kako dodaje Bošnjak, sljedeće godine u Širokom Brijegu očekuje se lagano povećanje broja učenika koji će upisivati srednje škole, iako i problem odlazaka relativno velikog broja djece iz Županije Zapadnohercegovačke polako “kuca na vrata”.

Ljerka Naletilić, ravnateljica Srednje strukovne škole Široki Brijeg sličnog je razmišljanja.

Naravno, demografski gledano, nije nam drago zbog ovog problema, ali on nam ujedno otvara priliku za podizanje kvalitete nastave jer je, pedagoški gledano, lakše raditi s manjim brojem učenika, izjavila je ravnateljica SSŠ za portal Jabuka.tv.