Home Šport Hrvati iz BiH ne trebaju navijati za Hrvatsku?

Hrvati iz BiH ne trebaju navijati za Hrvatsku?

SHARE
Nogometna euforija koju izazove Hrvatska reprezentacija posebna je draž bosanskohercegovačkim Hrvatima, veća nego li, primjerice, uspjeh Turske bh. Bošnjacima.
Hrvati iz BiH ne trebaju navijati za Hrvatsku?

PIŠE: Ivan Crnjac/Dnevnik.ba

Kad traje ovaj veliki lijepi turnir ili onaj manji, samo europski, bh. Hrvati žestoko navijaju za Hrvatsku.

Kao što, primjerice, Srbi u BiH navijaju za Srbiju, ili belgijski Nijemci za Njemačku.

Svako Svjetsko ili Europsko nogometno prvenstvo posebno je emotivno za Hrvate u BiH jer im na trenutak donese malo oduška od svega što je loše.

A u BiH mnogo toga je loše pa čak i gore od tog. Hrvatska reprezentacija tako posluži kao svojevrsna relaksacija i (barem kratkotrajno) rasterećenje.

U cijeloj BiH navija se za Hrvatsku, a ne samo u Hercegovini, kako to pojedini mediji iz RH pokušavaju predstaviti.

Kad Hrvatska igra onda ‘gori’ u svim dijelovima BiH u kojima ima Hrvata: Od Neuma do Orašja!

Reprezentacija je Hrvatima personifikacija svega onog dobrog što im inače nedostaje. Posebno kada odigra odlične utakmice kakve su bile zadnje dvije.

Hrvatski narod u BiH je politički, ekonomski i demografski desetkovan narod, a reprezentacija je ta koja dobrom predstavom pruži malo nade. U ovakvim vremenima upravo je nada onaj motor i kotač koji sve pokreće naprijed.

Osim toga, Hrvatska igra i lijep nogomet, a najveći broj i dosadašnjih igrača i izbornika je ili rodom iz BiH (Boban, Ćiro, Ćorluka, Srna, Dalić…) ili je stasao u BiH (Modrić). Dakle, osim emotivnog naboja i prirodno je da bh. Hrvati navijaju za Hrvatsku.

Bh. Hrvati nisu protiv nogometne reprezentacije BiH. Jednostavno, za razliku od Hrvatske, ta reprezentacija je (čast pojedinim izuzetnim rezultatima) personifikacija svega onog što imaju na dnevnoj bazi. A i rijetko ode na neko veće natjecanje.

Ratne rane Hrvatima su još uvijek svježe i naravno da je teško navijati za ekipu kojoj se u čast pjevaju bošnjačke ratne himne ili se uzvikuju islamistički povici na utakmicama. Nevjerojatno? Upalite Google ili YouTube.

Za razliku od medija u RH koji navijanje bh. Hrvata svedu samo na hercegovački dio, sarajevski mediji o tom istom navijanju izvještavaju kao o nečem skandaloznom i neprihvatljivom i poručuju Hrvatima kako ne trebaju navijati za Hrvatsku.

Valjda zbog toga što je po logici bošnjačkih medija navijanje za Hrvatsku sramotan, skoro pa čin agresije i podjele njihove vizije države Bosne. Te imaginarne vizije društva i države u kojoj bi Hrvati (i Srbi, ali nešto kasnije) služili kao multikulturalni ukras na baterije koji priča, razmišlja i ponaša se po naputku većeg ‘brata’, a na koncu i navija onako kako im kažu.

Dok Hrvatska igra možda i najbolji nogomet nakon te opjevane 1998. Hrvati iz BiH joj daju podršku i navijaju za nju. Ne zbog toga što BiH žele nešto loše, u nogometnom i bilo kojem smislu, nego zato jer je teško ne podržati ono što voliš. Tko god što mislio o tome, prenosi Grude.com