Home Politika Dodik o tisućama migranata u Grudama, Š. Brijegu, Ljubuškom… Istina je, ide...

Dodik o tisućama migranata u Grudama, Š. Brijegu, Ljubuškom… Istina je, ide se na 150 tisuća

SHARE
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da političko Sarajevo zajedno s obavještajnom službom, koju vodi SDA, radi na tome da se u BiH prije izbora “uvuče” oko 150.000 migranata i da im se regulira azilantski status kako bi kasnije mogli dobiti državljanstvo.

Osvrnuo se tako prvi čovjek RS-a na glavnu priču kroz još uvijek aktualni tjedan, a to je mapa migranata u BiH, prema kojoj je planirano dovođenje tisuću migranata u Grude, tisuću u Ljubuški te čak dvije tisuće u Široki Brijeg. Lideri lokalnih zajednica negativno su se izrazili oko takvih planova s obzirom da nigdje nema takvih smještajnih kapaciteta, a to je i nasilno mijenjanje kulture u ovim krajevima.

Još je gore što su pojedini aktivisti kojima dolaze sumnjive uplate iz stranih zemalja istaknuli da bi trebalo 130 tisuća onih koji su otišli zamijeniti migrantima.

Dodik je poručio da Srpska ne želi da na njenom području budu zadržani i stacionirani migranti i da odbacuje bilo kakav plan iz Sarajeva, kao što je to Vlada Republike Srpske i ranije zaključila.

“Oni se ne mogu baviti time, pogotovo bez konzultacija s Republikom Srpskom. Odbacujemo svako lociranje mjesta kao što su Banjaluka, Trebinje, Prijedor, Gradiška. Sve je to predviđeno da se ovdje stacionira po dvije-tri tisuće migranata. To znači ozbiljan pritisak na naš način život. Mi to odbacujemo”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka s premijerkom Srpske Željkom Cvijanović i ministrima financija Zoranom Tegeltijom i rada i braniteljsko-invalidske zaštite Milenkom Savanovićem.

Dodik je istaknuo da se javnost dovodi u zaludu o broju migranata u BiH, jer ih je ovdje pet puta više nego što je registrirano.

“Ljudi prelaze na mjestima gdje nema graničnih prijelaza, nitko ih ne evidentira. Vidjeli smo kako to funkcionira. Zajedničke institucije su gotovo u rasulu”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ne prihvaća evropske inicijative da problem migranata i njihovog stacioniranja bude riješen u zemljama koje su u dodiru sa zemljama EU.

“Mi to nećemo. Republika Srpska ne može spriječiti da to rade u Federaciji BiH”, poručio je Dodik.

On je ocijenio da predstavnici Srpske iz Sarajeva pokušavaju slomiti Republiku Srpsku, a ne raditi u njenom interesu, te da je pitanje migranata najbolji dokaz toga, piše Grude.com