Home Tech DOTA 2 Skandal na esport turniru: Ekipa izbačena zbog varanja

DOTA 2 Skandal na esport turniru: Ekipa izbačena zbog varanja

SHARE

Na esport turnirima nagradni fondovi iznosi milijune dolara, gledanost i popularnost ovakvih događaja sve je veća, a profesionalni gameri često su plaćeni bolje od nekih profesionalnih sportaša.

Jedan od najpopularnijih turnira jest Dota 2 International čiji nagradni fond iznosi više od 15 milijuna dolara – kvalifikacije za ovaj turnir počele su lipnju, a veliko finale je u drugoj polovici kolovoza kada će se 16 najboljih ekipa boriti za pobjedu.

Ekipa koja sigurno neće sudjelovati na glavnom turniru, a koja je natjecala u južnoameričkim kvalifikacijama jest tim Thunder Predator iz Perua koji je diskvalificiran zbog varanja jednog od članova ekipe. Naime, organizatori turnira optužili su igrača (Atun) iz ove ekipe za korištenje miša kojeg je programirao na način da je automatizirao, odnosno ubrzao pokrete lika kojim je upravljao u igri. Zbog toga, tvrde organizatori, njegov se lik brže kretao čime su Thunder Predatori imali “nepoštenu prednost” nad svojim konkurentima.

Iako su iz ove ekipe objavili kako su organizatori pogriješili te da se nisu služili trikovima kako bi imali povećali svoje šanse za pobjedu, organizatori su bili neumoljivi te se ekipa iz Perua sigurno neće pojaviti na finalnom turniru u Kanadi.

U Doti 2 bore se dvije ekipe s po pet članova na maloj mapi, a svaki igrač kontrolira svog heroja s kojim pokušava uništiti protivnike. Heroji imaju i neke posebne sposobnosti i moći koje se aktiviraju samo u posebnim uvjetima, a za upravljanje s njima i borbu s protivnicima bitna je brzina te Dota 2 od igrača zahtjeva brze reakcije u kretanju i u borbi.

Organizatori južnoameričkog turnira tvrde kako je korištenjem posebnog miša na kojem su namještene automatske kontrole kretanja ekipa Thunder Predatora omogućila brže kretanje po karti – što dokazuju i podaci koje su objavili i koji pokazuju koliko se brzo heroj kojim je upravljao Atun kretao. Korištenje takvih miševa koji se mogu programirati kako bi se akcije u igri brže izvršavale je zabranjeno, zbog čega je ekipa iz Perua na kraju i izbačena, prenosi Vrisak.info