Home Crna kronika Stigao opasni “ekstazi”: Jedna tableta može da ubije, a košta samo 10...

Stigao opasni “ekstazi”: Jedna tableta može da ubije, a košta samo 10 KM

SHARE

Roze tableta novog ekstazija “redbul”, čija jedna doza može da izazove komu, a potom i smrt, nedavno se pojavila u Srbiji, saznaje Blic.

Ova vrsta tableta stigla je iz ilegalnih laboratorija sintetičkih droga iz Kine, a jačina samo jedne doze je pet puta veća nego ranije otkrivenih vrsta ovog narkotika. Kako kaže izvor Blica upoznat sa situacijom na srpskom tržištu psihoaktivnih supstanci, ekstazi “redbul” najviše je rasprostranjen u Beogradu.

– Kliničkim ispitivanjima je ustanovljeno da doze od 75 mg aktivne MDMA supstance, koja se nalazi u običnom ekstaziju, nisu smrtonosne. Međutim, to se ne može reći za novootkrivene tablete koje su preplavile Srbiju. Naime, doza jedne tablete je pet puta jača od uobičajene, a mladi je uzimaju jer ima produženo dejstvo, njeni efekti traju i do osam sati – kaže sagovornik.

Prema njegovim riječima, posljedice koje samo jedna tableta ove vrste ekstazija izaziva jezive su – može se čak i umrijeti.

– Ova vrsta ekstazija je lako dostupna mladima. Najviše ga ima po klubovima, gdje oni jednu tabletu mogu kupiti za 10 evra. Oni mladi koji nisu imali ranijih iskustva sa drogom od jedne doze upadaju u trans, tresu se, imaju napade nalik epileptičnima, nakon čega nastupaju koma i smrt! S druge strane, oni koji sintetičke droge konzumiraju već neko vrijeme “redbul” izbjegavaju, odnosno uzimaju manje doze – polovinu ili četvrtinu – kaže on. Prema njegovim riječima, ekstazi je popularan kod mladih ljudi koji odlaze na zabave elektronske muzike, a koji ga konzumiraju jer izaziva osjećaj “bliskosti” i “daje im snagu”.

– Međutim, veliki broj nuspojava se javlja nakon unijete tablete. Znoje se, nesvjesno stežu vilicu, dolazi do dehidracije, ubrzan je rad srca. Nakon čestog konzumiranja pojavljuju se depresija, visok pritisak… – objašnjava naš sagovornik. Kako kaže, mladi u takve vrste izlaska odlaze ne zbog muzike i druženja već da bi se drogirali.

– Nemaju granica. To se vidi po njihovom ponašanju. Dešava se da prijatelji u Hitnu pomoć dovedu drugare od 15 godina potpuno dezorijentisane, a scene koje prave su tužne i ponižavajuće. Ne znaju gdje su, pogled im je izgubljen. Bez problema govore da su za vikend konzumirali i po pet tableta za veče, hvaleći se da su ga sami kupili – naglašava naš sagovornik.

Dileri daju popust na količinu

Dileri se sa svojim potencijalnim kupcima često dogovaraju oko cijene, samim tim često se dešava da mladi sintetičku drogu nabave i za svega 500 dinara (oko 10 KM)

– Ulična cijena ekstazija je od 500 do 1.000 dinara. Međutim, kupci i dileri se cijenkaju, te ako neko uzima više ekstazija, ima popust – na primjer za četiri tablete on će petu dobiti gratis, odnosno ako uzima šest tableta, dvije će dobiti besplatno – objašnjava naš izvor.

Poplava “Redbula” u Britaniji

“Poplava” ekstazija “redbul” prije dvije godine počela je u Britaniji i to na Mančester festivalu. Kako je tada pisao Guradian na festivalu je bilo više slučajeva trovanja ovim ekstazijem, za koji je utvrđeno da sadrži čak 250mg MDMA u sebi, što je mnogo više nego što je ova droga sadžala 90-ih godina (100mg). Nakon serije preminulih od trovanja sa MDMA i to su pretežno bile mlade žene. Britanske vlasti tada su upozorile klabere da se čuvaju ove droge koja je imala i smrtnosne posljedice.