Home Crna kronika HRVATI USRED ATLANTIKA UHVAĆENI S GOTOVO TONU I POL KOKAINA Pogledajte gdje...

HRVATI USRED ATLANTIKA UHVAĆENI S GOTOVO TONU I POL KOKAINA Pogledajte gdje su pokušali sakriti nekoliko desetaka milijuna eura vrijedan teret

SHARE

Jedan Zadranin (33) i jedan Bibinjac (42) (podaci poznati redakciji), uhvaćeni su u akciji švercanja 1400 kilograma kokaina u akvatoriju Azorskih otoka na području Portugala, piše Slobodna Dalmacija.

Uhićeni su kao dio posade jedrilice “SY Oggi” koja je pod zastavom Britanskih djevičanskih otoka plovila iz Kariba preko Atlantskog oceana prema Europi.

Na brodu su bile ukupno četiri osobe, a konačna destinacija za isporuku kokaina vrijednog nekoliko desetaka milijuna eura bila je Velika Britanija, odnosno europsko tržište.

NCA

 

Akciju kodnog imena “Mar Azul” vodila je britanska Nacionalna agencija za kriminal (NCA) u suradnji s portugalskom policijom, mornaricom i zračnim snagama. Kokain je pronađen u četvrtak, 21. lipnja, u unutrašnjosti jedrilice, skriven u lažnim spremnicima za gorivo.

Uz dvojicu Hrvata otprije poznatih hrvatskoj policiji zbog sudjelovanja u preprodaji droge, na jedrilici su bili britanski državljanin iz Torquaya te državljanin Nizozemske. Na službenim stranicama NCA objavljene su slike jedirilice koju su presreli južno od otoka Faiala, te krijumčarene robe.

Samo nekoliko dana prije, NCA je proveo drugu akciju u kojoj je također zaplijenjeno preko 1500 kilograma kokaina. U tom pokušaju krijumčarenja droge iz Kariba u Europu nije sudjelovao niti jedan hrvatski državljanin.

NCA

Kako je izvijestila NCA, uhićeni su dio transnacionalne zločinačke organizacije raspoređene u različitim zemljama europskog kontinenta i Latinskoj Americi. Kokain je bio skriven u spremnicima za gorivo u specijalnim odjeljcima, a uhićeni su bili prisutni na prvom sudskom ispitivanju, nakon čega su odvedeni u pritvor.

– Nema sumnje da bi dobar dio ovog kokaina vjerojatno završio ovdje u Velikoj Britaniji, a koji bi pridonio povećanju kriminaliteta i nasilja na našim ulicama. Ovakve operacije pokazuju kako su važni bliski radni odnosi s našim europskim partnerima, a čestitam našim španjolskim i portugalskim partnerima na njihovom radu kako bismo presreli ove pošiljke. Zbog naše sposobnosti da brzo razmjenjujemo informacije uspjeli smo zaštititi javnost i u Velikoj Britaniji i u Europi – izjavio je Ian Cruxton, voditelj međunarodnih operacija za NCA.

Dvojica hrvatskih državljana trenutačno se nalaze u istražnom pritvoru u Portugalu i čekaju završetak istrage, kada će biti i poznato gdje će im se suditi za sudjelovanje u krijumčarenju za hrvatske prilike rekordne količine kokaina.