Home Društvo Pogledajte prilog Naše TV iz Ljubuškog: “Stolar” – zanimanje budućnosti

Pogledajte prilog Naše TV iz Ljubuškog: “Stolar” – zanimanje budućnosti

SHARE

Prošle godine Tomislavgradu, a ove godine Ljubuškom, pokrenut je novi smjer – stolar.

Ovo zanimanje, novo u Srednjoj strukovnoj školi Ruđera Boškovića u Ljubuškom, učenicima će po završetku omogućiti siguran posao.

“Učenici će nastavu pohađati u radionici koja je u školi namjenski napravljena za područje drvodjelstva. Od jeseni će se ovdje obučavati “stolari”, a “drvodjeljski tehničar dizajner” od iduće školske godine.

Posla kažu iz Drvnog klastera Hercegovina u ovoj oblasti itekako ima, no nedostaje radne snage. Vještine koje steknu tijekom školovanja, učenici će moći primijeniti u brojnim tvrtkama u zemlji, ali i izvan nje.

“Kada je u pitanju drvna branša, mi smo u Europi prepoznati kao brend. U vrhu smo po kvaliteti proizvoda. Zbog prepoznatljivosti, radnici koji odluče, posao osim u našim tvrtkama, mogu pronaći i u inozemstvu”, poručio je Osman Macić iz Drvnog klastera Hercegovina.

“Drvna industrija nije što je nekad bila, naši pogoni su čisti, a djelatnici rade s novim tehnologijama. Ovim putem pozivam djecu da upišu smjer “stolar” jer će dobiti priliku učiti, raditi i napredovati”, dodao je Zdravko Vojvodić iz Drvog klastera Hercegovina.

Značaj ovog zanimanja u vremenu kada se posao sve teže pronalazi, još prošle godine prepoznao je mladi Hrvoje Krajinović iz Tomislavgrada. U želji za upisom u smjer “stolar” bio je uporan.

“Pri upisu u srednju školu, upisao sam “promet”, ali kasnije mi je bilo žao. Odlučio sam se za smjer “stolar”, tražio premještaj i sada mi je jako drago”, rekao je Hrvoje Krajinović, učenik Srednje strukovne škole u Tomislavgradu.

Prvi razred za stolara uspješno je završio, a zahvaljujući praksi koju je obavljao, već je stekao i određeno radno iskustvo.

S obzirom na nedostatak radne snage, učenicima u Tomislavgradu praksa je plaćena, a posao po završetku osiguran. Tomislavgrad i Ljubuški zasada su jedine općine u kojima se školuje ovaj kadar, no, ako je suditi po nedostatku radne snage, tu praksu nastavit će i druge općine.