Home Društvo VIDEO Akcija spašavanja djece zarobljene u tajlandskoj špilji trajat će mjesecima?

VIDEO Akcija spašavanja djece zarobljene u tajlandskoj špilji trajat će mjesecima?

SHARE

Doktori su pregledali svih 12 dječaka koji su nestali u špilji na sjeveru Tajlanda, a danas su dobili i prvi – meso s rižom

>Nakon 10 dana u mraku dvanaest dječaka i njihov trener napokon su ugledali svijetlo. Britanski ronioci sinoć su se uspijeli probiti do njih. Dječaci u dobi između 11 i 16 godina i njihov 25-godišnji nogometni trener nestali su nakon što su odlučili istraživati 10 kilometara dug špiljski kompleks na sjeverozapadu zemlje.

Nakon što su ušli počela je jaka monsunska kiša koja je potom špilju poplavila. Do dječaka je uskoro stigao i ostatak tima. “Svih 13-ero ljudi je dobro. S njima je trenutačno sedam marinaca, a među njima su doktor i medicinska sestra. Dali smo im hranu, počevši s onom lako probavljivom i kaloričnom”, kazao je Arpakorn Yookongkaew, zapovjednik tajlandskih marinaca.

Međunardni tim spasioca pokušat će ispumpati barem dio vode iz špilje jer neki dječaci ne znaju plivati, a kamoli roniti kroz uski, mračni prolaz u kojem se moraju boriti protiv struje dok nose masku za disanje. U takvim uvjetima i najmanja panika može biti smrtonosna.

“Uz to takav pokušaj ronjenja, od mjesta gdje se oni nalaze, trajao bi otprilike tri sata”, kazao je Gary Mitchell, britanski ronioc. Spasioci su stoga pozvali javnost da donira 15 malih maski za ronjenje. Problem je i što bi kiša uskoro mogla početi ponovno padati pa bi se spašavanje, ako se ne pronađe drugi način, moglo otegnuti i na četiri mjeseca. Medicinski tim ostat će s dječacima sve dok ih ne izvedu.

“Nikad nisam izgubila nadu u spasioce. Imam povjerenja u njih”, kazala je Tham Chanthawong, teta nogometnog trenera dječaka. Njenog nećaka, koji je unatoč upozorenjima dječake odveo u riskantnu avanturu, na površini vjerojatno očekuje optužba za nehotično dovođenje drugih u opasnost.