Home Gospodarstvo Uskoro bi mogli biti u banani s bananama

Uskoro bi mogli biti u banani s bananama

SHARE
05.03.2014., Sibenik - Dobra ponuda voca i povrca na sibenskoj trznici nije privukla veci broj kupaca. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Postoji velika mogućnost da jedno od najomiljenijih voća u sljedećem desetljeću nestane. Naime, banane su podložne gljivičnoj infekciji poznatijoj kao Panama bolest piše Bloomberg.

Ta bolest se nezaustavljivo širi cijelim svijetom i iako bi mogla biti uzrok istrebljivanju banana ona također upućuje i na još veći problem u agrikulturi – neuspjehom u prilagodbi.

Naime, u posljednjih nekoliko stoljeća kada poljoprivrednici otkriju jednu sortu koja najbolje uspijeva i donosi najveći profit, farmeri se drže te sorte kao pijan plota. Najbolji prikaz toga je Velika irska glad kada je u 1840 -ima gljivična infekcija uzrokovala nestašicu krumpira.

Tada su se u Irskoj sadile tri vrste krumpira, dok su Inke čak stoljećima prije zasađivale preko 1000 različitih vrsta krumpira. Upravo bi odluka o homogenosti zbog kvalitete i zarade mogla uzrokovati loš kraj za jedno od najdražih voća.

Iako banane postoji u stotinama različitih oblika, veličina, boja i okusa, u drugoj polovici 19. stoljeća jedna vrsta je počela prevladavati – Gros Michel banana. Upravo bi zbog toga svijet u skorijoj budućnosti mogao ostati bez omiljenog voća.