Home Društvo KAOS U BEČU: Masovna uhićenja i ozljede nakon proslave prolaska u 1/2...

KAOS U BEČU: Masovna uhićenja i ozljede nakon proslave prolaska u 1/2 finale

SHARE

Pojedini navijači su prešli sve granice u pobjedničkoj euforiji nakon pobjede Hrvatske nad Rusijom poslije izvođenja jedanaesteraca u subotu kasno navečer.

Bečki policijski izvještaji govore o desecima prijava i o ozbiljnim ozljedama od pirotehničkih sredstava nakon četvrtfinala Svjetskog prvenstva između Rusije i Hrvatske. Utakmica je prenošena uživo u nekoliko restorana duž Ottakringer Straße. Kao i obično pri takvim velikim sportskim događajima, na licu mjesta bio je velik broj navijača.

Također, na očuvanju reda i mira bilo je angažirano ukupno više od stotinu policajaca.

Već tijekom igre došlo je do pojedinačnih incidenata i neovlaštenog korištenja pirotehnike. Nogometni navijači su okupirali vozne kolnike duž Ottakringerstrasse i promet je bio onemogućen. Neposredno nakon posljednjeg zvižduka upaljene su brojne pirotehničke naprave, najviše baklje i petarde, te su ih neodgovorni pojedinci bacali čak i na vlastitu fan zonu, izjavio je glasnogovornik policije Patrick Maierhofer.  “Nekoliko stotina ljudi se nalazilo na ulici čime su doveli do potpunog zaustavljanja prometa na ovom području”, navodi se u priopćenju Bečke policijske uprave (LPD).

Ozbiljne ozljede očiju i uha

Policija je saopćila također, da su dvije žene teže ozlijeđene nakon bacanja pirotehničkih naprava. Prema prvoj dijagnozi bečke profesionalne spašavanja, jednoj ženi prijeti gubitak sluha u jednom uhu, dok je drugoj ženi ugrožen vid u dijelu jednog oka, javlja policija.

Četvorica policajaca ozlijeđeni su u neredima, stoji u izvještaju. Angažirane snage reda su  “stalno zasipane s pirotehničkim predmetima, staklenima bocama i drugim predmetima”. Jedan časnik bio je pogođen bakljom i pretrpio je ozbiljnu ozljedu opekotine bedra. Odvezen je urgentno – kao i dvije ozlijeđene žene –  u obližnju bolnicu. Drugi policajac je ranjen u ruku, dvije časnice su u od petardi zadobile lakše ozljede u slušnom području, piše Dnevnik.ba pozivajući se na austrijski Kurier.at.

Ottakringerstrasse je morala biti zatvorena

Višestruki pozivi preko zvučnika da se navijači uklone s kolnika ulice, da bi se promet nesmetano nastavio, nije urodio plodom. Policija je stoga odlučila postaviti blokadu i zaustavni lanac u smjeru izlaska iz grada. LPD Vienna opisuje postupak kao “pokušaj zaustavljanja eskalacije”,  nakon čega bi se situacija mogla „uglavnom smiriti”.

Tri osobe, svi austrijski građani, uhićeni su zbog kršenja zakona i opasnih napada na ljude i imovinu. Osim toga, podignuto je jedanaest prijava sukladno Zakonu o uporabi pirotehnike i 54 prijave zbog kršenja Zakona o prometu.

Prema izvješćima očevidaca, pojedini navijači Hrvatske očito su se otkrili s nekim simpatijama prema zločinačkim režimima na proslavi pobjede. Obožavatelji ne samo da su pokazali kontroverznu  i u Hrvatskoj zabranjenu zastavu fašističkog ustaškog režima, nego su navodno nekoliko puta uzvikivali “Sieg Heil” u smjeru policije, izvijestio je svjedok na Twitteru.

Također je objavljena fotografija navijača koji je stajao s podignutom desnom rukom kao za Hitlerov pozdrav. Međutim, policajci nisu primijetili takve incidente, navodi APA, prenosi Dnevnik.ba