Home Gospodarstvo Za proizvođače iz BiH otvara se veliko kinesko tržište

Za proizvođače iz BiH otvara se veliko kinesko tržište

SHARE

Dulje vrijeme u BiH je aktualna priča oko kineskih investicija, energetski i prometni projekti već se provode, a mnogi željno iščekuju još jedan zamah u suradnji kojim će ljudi u BiH na svojoj koži osjetiti bolji život.

Na summitu “16+1” zemalja središnje i istočne Europe i Kine dogovoreno je nekoliko važnih stvari, a potpisan je i ugovor između kineske vlade i Vijeća ministara BiH oko suradnje u području životinja i karantena, piše Večernji list BiH. Njime se stvaraju preduvjeti za regionalni centar za veterinarstvo koji će biti smješten u BiH, a kako je rekao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH Mirko Šarović, taj centar će uvelike pomoći u izvozu poljoprivrednih proizvoda iz BiH. Jedna od važnijih stvari koja je, prema riječima ministra Šarovića, također dogovorena jest sporazum u oblasti veterinarstva kojim se stvara mogućnost da BiH izvozi hranu životinskog podrijetla u Kinu, što do sada nije bio slučaj. – Već smo krenuli u pregovore oko izvoza mliječnih proizvoda i meda u Kinu.

Vjerujem da ćemo 2018. napraviti značajan progres – kazao je između ostalog Šarović. Kada bi to krenulo, praktički BiH bi sve što proizvede, kada su mliječni proizvodi i med u pitanju, mogla plasirati samo na to tržište. Mnogima je ova najava popravila raspoloženje i motivirala ih da nastave s radom. Kada je regija Hercegovina u pitanju, za Kinu se već izvoze neka vrhunska vina, a uskoro bi moglo još nešto. Prije otprilike tri mjeseca, kada je poljoprivredna proizvodnja u pitanju, započeli su razgovori oko otkupa smilja iz Hercegovine, a nedavno su kineski investitori posjetili istočnu i zapadnu Hercegovinu gdje su na mjestu događaja vidjeli kvalitetu “mirišljavog zlata” s čijim otkupom proizvođači posljednje dvije godine muku muče.

Izaslanstvo Kineske asocijacije za trgovinu eteričnim uljima, aromama i začinima posjetilo je Općinu Ljubuški kako bi doznalo više o uzgoju smilja i razmotrilo mogućnost suradnje s hercegovačkim tvrtkama u proizvodima na bazi smilja. Vrijedi istaknuti ponajviše kinesku veleposlanicu u BiH Chen Bo, koja je od svog dolaska u ovu zemlju čvrsto i odlučno krenula u uspostavljanje odnosa i konkretnu suradnju, prije svega gospodarsku kada su dvije zemlje u pitanju. – Drago mi je da je BiH ponovno postala dobitnik summita. Kinesko Veleposlanstvo u Sarajevu nastavit će raditi s našim partnerima u BiH na promicanju suradnje između dvije zemlje na svim poljima, vjernom provođenju onoga što je postignuto u Sofiji, te iznalaženju novih mjera suradnje i osiguravanju još svjetlije budućnosti za odnose Kine i BiH – rekla je Chen Bo, vezano uz summit “16+1”.