Home Zanimljivosti FOTO: Stara kuća Estate u Grabu postaje top-destinacija turizma

FOTO: Stara kuća Estate u Grabu postaje top-destinacija turizma

SHARE

Područje općine Ljubuški sve više se prepoznaje kao turističko odredište, a u zadnje vrijeme ljudi vide veliki potencijal u pretvaranju svojih starih kuća ili pak, novih prostora u svrhu turizma. Grade se nove kuće u stilu starih, ili se zapuštene kuće uređuju u privlačne vile i apartmane. O tome svjedoče brojni primjeri, a najbolji primjer je Mario Stanić koji svoje imanje izgrađeno na Bijači nudi za odmor na turističkom tržištu, piše Ljubuški portal.

U Ljubuškom se tako sve više preuređuju stare kamene kuće u vile za odmor ili apartmani koji svojim izgledom, posebnošću ili lokacijom, svaka na svoj način, pričaju gostu neku svoju priču. Uglavnom je riječ o starim kamenim kućama s bazenima, zatim apartmanima te stanovima u obiteljskim kućama.

Među objektima koji se nude u općini Ljubuški jedan od takvih primjera je Stara kuća Estate u Grabu pokraj Ljubuškog. Riječ je o kompleksu koji se sastoji od četiri kuće, od kojih pojedine jedinice obuhvaćaju balkon i popločani dio dvorišta. Objekt nudi sezonski vanjski bazen i vinariju u kojoj se održavaju degustacije vina. Radi se o imanju koje je oko 1930-te godine počela graditi obitelj Mušan, a prostor kuća  bio je namijenjen za  stanovanje. Ove osamdeset godina stare obiteljske kuće s okolnim vrtovima na površini od oko tri duluma su svaka jedinica za sebe i imaju ukupni kapacitet u kojem mogu boraviti 24 osobe. Gostima je dostupna oprema za roštilj. Prednost objekta je blizina slapova Koćuša i  Kravica, a aktivnosti u okolici uključuju i planinarenje, pješačenje i vožnju biciklom.

“U posljednjih osam godina o objektu i kući nitko se nije brinuo i sve je lagano propadalo” objasnili su nam vlasnici iz obitelji Mušan koji su odlučili kuće svojih pradjedova obnoviti i ponuditi turistima te ih tako sačuvati od zaborava.

Ideja ove kuće je oduševiti turiste kako bi se odlučili za odmor u lijepo obnovljenim i uređenim kućama i da vide koliko je truda i ljubavi uloženo kako bi se istaknula kulturna baština našeg kraja.

Čitav projekt renoviranja i gradnje objekta Stare kuće Estate bio je dugotrajan, ali je urodio plodom razvoja seoskog turizma te je postao mjesto  na kojem su očuvani i ponovno upotrijebljeni izvorni dijelovi starih kuća gotovo u potpunosti obnovljenih kako je i bilo nekada.

Obitelj Mušan nam je naglasila da je ovaj oblik stare gradnje toliko privlačan da je to jedna velika prednost u razvoju turizma.

„Upravo se na ovaj način može nekako istaknuti, biti drugačiji i biti bolji, pa čak i u trendu“, zaključili su vlasnici Stare kuće Estate koja se nalazi u Grabu.

Na fotografijama pogledajte fantastičan primjer oživljavanja tradicionalne hercegovačke kuće koja će postati naše veliko i neprocjenjivo blago zbog kojeg će turisti svake godine dolaze iz cijelog svijeta u Ljubuški.