Home Društvo Fifa se odlučila obračunati sa seksizmom i rasizmom: Prestanite zumirati lijepe žene...

Fifa se odlučila obračunati sa seksizmom i rasizmom: Prestanite zumirati lijepe žene po tribinama! A hrvatskim navijačima treba posvetiti posebnu pažnju…

SHARE

Fifa je naredila produkcijskom timu koji uređuje prijenos utakmica Svjetskog prvenstva da prestane tijekom prijenosa zumirati zgodne žene po tribinama kako bi se smanjio seksizam povezan s nogometom, piše Daily Mail.

Među glamuroznim navijačicama koje su zaokupile pažnju tijekom prijenosa utakmica, bila je i bivša porno zvijezda Natalija Nemčinova, prozvana najatraktivnijom ruskom navijačicom, kao i brojne žene i djevojke samih reprezentativaca Engleske, Hrvatske i Francuske.

No Fifin šef za održivost i raznolikost, Federico Addiechi, kaže kako je federacija naložila organizatorioma prijenosa da prestanu prikazivati zgodne navijačice na tribinama. Također, motre i da li otkupljivači prava prijenosa odabiru samo lijepa lica.

‘To smo učinili s individualnim medijima koji prenose utakmice, kao i s medijem domaćinom prijenosa’, kaže Addiechi.

Iako to još nije dio službene politike Fife, Addiechi kaže kako će već sad pokušati ispraviti stvari koje nisu u redu.

Seksizam u nogometu je velik problem, kaže Piara Powar, izvršna direktorica Fare Networka, grupe koja se bori protiv diskriminacije i koja pomaže Fifi u nadzoru ponašanja tijekom utakmica Svjetskog prvenstva.

Powar kaže kako je njezina organizacija dokumentirala više od 30 slučajeva u kojima su navijači na ulici maltretirali uglavnom Ruskinje, no vjeruje se da je taj broj čak i deset puta veći.

Također kaže da je zabilježeno mnogo slučajeva u kojima su navijači gnjavili i na silu ljubili novinarke tijekom javljanja uživo.

Addiechi kaže kako Fifa blisko surađuje s lokalnim organizatorima i ruskom policijom kako bi identificirali nasilne navijače koji potom gube svoj FAN-ID i priliku da prisustvuju utakmicama.

Međutim, i dalje nije jasno jesu li i ruske TV kuće upozorene da ne odabiru samo lijepa lica u publici.

Što se tiče ostalih oblika diskriminacije, Addiechi i Powar kažu kako su poduzete različite mjere poput zabrana, podučavanja o raznolikosti i slično, koje su se pokazale vrlo učinkovitima, a sami Rusi pokazali su se sjajnim domaćinima.

Prije početka turnira, postojala je izvjesna bojazan da će biti više slučajeva homofobije i rasizma.

Argentina je od Fife dobila najveću kaznu. Mora platiti skoro 100.000 eura zbog nereda koje su izazvali njezini navijači tijekom ogleda s Hrvatskom. Više od 20 argentinskih navijača je identificirano, a nakon što su im oduzeti FAN-ID-jevi, poslani su kućama.

Ruski dužnosnik zadužen za raznolikost, Alexey Smertin, bivši veznjak Chelsea, kaže kako će FAN-ID-jevi – inače slični karticama koje je uvela Margaret Thatcherkako bi se riješilo pitanje engleskih huligana u osamdesetima – biti u upotrebi i tijekom domaćih utakmica u sljedećoj sezoni ruskog prvenstva.

Powar, međutim, kaže kako bi se trebalo više pažnje posvetiti onima koji ponavljaju prijestupe, poput hrvatskih navijača koji opetovano provociraju sa svojim nacionalističkim skandiranjima i meksičkih u južnoafričkih navijača koji naročito vole rasističko vrijeđanje.

‘Sankcije se moraju primjenjivati u kontunuitetu. Postoji nesrazmjer kojeg obilato koriste razni navijači i nacionalne nogometne federacije. Kad neki navijači opetovano ponavljaju prijestupe, to se treba uzeti u obzir’, kaže Power, prenosi Slobodna Dalmacija