Home Zanimljivosti Borovnice čuvaju zdravlje srca i usporavaju starenje mozga

Borovnice čuvaju zdravlje srca i usporavaju starenje mozga

SHARE
Čuvaju zdravlje srca i usporavaju starenje mozga, jačaju imunitet i kosti, te poboljšavaju noćni vid. Imaju borovnice još mnogo korisnih i zdravih učinaka i na tijelo i na duh. Zna to dobro obitelj Lisjak, koja ih uzgaja već nekoliko godina. Ovih dana imaju pune ruke posla, jer počela je berba, javlja HRT.

Nekima otkaz znači kraj svijeta. Mislila je tako i Jasminka Lisjak kad je prije sedam godina ostala bez posla. No danas joj je to donijelo životnu prekretnicu nabolje – njezina je obitelj počela uzgajati borovnice na zemlji na kojoj su planirali izgraditi kuću.

 

Da nije bilo hrabrosti i odvažnosti tko zna kuda bi ih život odnio. Sad s trogodišnjom kćerkom Fridom većinu vremena provode među borovnicama. Jedini su certificirani eko proizvođači borovnica u ovom kraju.

 

Na malo više od jednog hektara raste oko tri i pol tisuće biljaka. Uzgajaju 12 različitih sorti. Urod ovisi i o vremenskim prilikama, ove godine očekuju oko četiri do pet tona borovnica.

 

Kad krene sezona, raste adrenalin. U pomoć priskaču berači, roditelji. Od prvih zrelih bobica do kraja berbe dva su mjeseca. Prva klasa ide u prodaju, od druge se kuha pekmez i spremaju ljuto – slatki umaci. Prijavili su se i na natječaj Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi. Jer planiraju širiti posao. Želja im je opremiti moderan pogon za preradu borovnica.