Home Šport OVO JE JEZIVO Pogledajte što su Rusi napravili sa ženama koje su...

OVO JE JEZIVO Pogledajte što su Rusi napravili sa ženama koje su upale na stadion tijekom finala

SHARE

Ako ste gledali finale, sigurno se sjećate kada su članice ruskog feminističkog punk rock benda Pussy Riot upale na teren za vrijeme drugog poluvremena i prekinule utakmicu između Francuske i Hrvatske. Performans ‘Policajac ulazi u igru’ nije dugo trajao jer su ih zaštitari prisilno odveli s terena, no uspjele su dati pet nekima od francuskih igrača.

No, to je bio tek početak Pussy Riot drame jer, kako su napisali na službenom Twitteru, policija ih je više od šest sati držala u pritvoru, a četiri aktivistice su provele u njemu cijelu noć.

Čak nisu dopustili odvjetniku da dođe do njih već su mu savjetovali ‘da dođe sutradan i uloži žalbu’. Aktivistkinje cijelu noć nisu imale pristup vodi, hrani ni krevetu, što su osnovna ljudska prava za koja se i bore već godinama svojim performansima.

Protiv ovih ruskih borkinja za ljudska prava pokrenuta je prekršajna prijava, a u postupku je utvrđivanje ima li elemenata za kaznenu prijavu. Inače, zahtijevale su da se oslobode svi politički zatvorenici u Rusiji, prekinu ilegalna uhićenja na javnim okupljanjima, ne fabriciraju optužbe nepodobnih te niz drugih civilnih prava.

Inače, Pussy Riot već godinama se bori za ljudska prava u Rusiji, a neke članice su zbog svojih performansa bile osuđene na zatvor, piše Super1.net.hr