Home Gospodarstvo Položen kamen temeljac za crpnu hidroelektranu Vrilo

Položen kamen temeljac za crpnu hidroelektranu Vrilo

SHARE
CHE Vrilo je investicija JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar vrijedna 89,11 milijuna eura

Kamen temeljac za izgradnju crpne hidroelektrane Vrilo postavljen je danas na prigodnoj svečanosti u naselju Vrilo kod Tomislavgrada. Kamen temeljac svečano je položila Borjana Krišto zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH, a svečanosti su nazočili brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina.

„Infrastrukturni projekti kao što je ovaj, od mnogostrukog su značaja kako za lokalnu zajednicu tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. U ožujku smo svjedočilli završetku jednog velikog projekta vjetroelektrane Mesihovina, prvog vjertroparka u BiH, a par mjeseci kasnije, okupila nas je ovdje svečanost polaganja kamena temeljca za crpnu hidroelektranu Vrilo“, kazala je, obraćajući se nazočnima zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto.

„Ulažući u izgradnju objekta na bazi obnovljivih izvora energije Javno poduzeće EP HZ-HB na ovaj način pokazuje svoje društveno odgovorno poslovanje a izgradnja novih vlastitih proizvodnih kapaciteta i osiguranje kontinuirane isporuke elektične energije iz vlastitih postrojenja, pokazatelj su ozbiljnog pozicioniranja ovog poduzeća na tržištu električe energije“, kazala je Krišto.

Krišto je izrazila i veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta na području Hercegbosanske županije, te dodala: „S obzirom na vrijeme u kojem dominiraju negativne teme, ovo je ipak pozitivna priča, vrijedan i važan korak za stvaranje pozitivnog ozračja, koji će osigurati nova ulaganja, radna mjesta te ponuditi perspektivu mladim ljudima ovog kraja“.

Ivan Vukadin načelnik općine Tomislavgrad kazao je da se radi o velikom projektu, ne samo za Tomislavgrad već za cijelu Bosnu i Hercegovinu, dok je Marinko Gilja direktor Elektroprivrede HZ-HB istakao kako je prioritet poslovne politike ovog javnog poduzeća razvoj i izgradnja novih proizvodnih projekata iz obnovljivih izvora čime se osigurava budućnost na zahtjevnom tržištu električne energije.

CHE Vrilo je investicija JP Elektroprivrede HZ-HB d.d. Mostar vrijedna 89,11 milijuna eura. Godišnje će proizvoditi 196 GWh električne energije. Instalirani protok je 2 x 25 m3/s, ukupna snaga dva agregata je 66 MW.

Ova hidroelektrana koristit će vodu rijeke Šuice, a za vrijeme smanjena dotoka u Duvanjskome polju crpit će vodu iz Buškog blata u akumulacijski prostor gornjega bazena. Planirano puštanje u rad je 2023. godine, priopćeno je iz HDZ-a BiH.