Home Crna kronika Blizu 100 građana BiH prevareno za putovanje u Antaliju, nema povrata novca

Blizu 100 građana BiH prevareno za putovanje u Antaliju, nema povrata novca

SHARE

Veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji su ove godine planirali ljetovati u Antaliji u aranžmanu njemačke agencije JoyTrip Holidays, a koji su aranžman rezervirali i uplatili putem bh. tvrtke City Deal, ostat će bez putovanja, a čini se i novca.

Naime, ogorčeni građani požalili su se za Klix.ba kako su ih prevarili City Deal i JoyTrip Holidays.

Kako doznaje Klix, blizu stotinu osoba iz BiH uplatilo je putem Citydeal.ba ljetovanje u Antaliji po cijeni od 644 KM po osobi, uz dodatnih 120 eura za njemačku agenciju.

Putovanje u Antaliju planirano je od 12. kolovoza uz boravak od osam dana u gradu na mediteranskoj obali Turske.

Međutim, građani javljaju kako su obaviješteni da je njihovo putovanje otkazano iz nepoznatih razloga.

Pored činjenice da su građanima BiH upropašteni godišnji odmori, novac koji su uplatili prije više od dva mjeseca neće biti vraćen u cijelosti, jer City Deal navodno nudi povrat samo dijela novca, odnosno kompenzaciju za kupljene vaučere preko njihove web stranice, dok za ostatak novca klijentima savjetuje da tuže njemačku agenciju.

Bili smo u kompaniji City Deal i tražili naš novac, a oni su izjavili da nam ne mogu vratiti novac jer ga nemaju. Pored svega toga bilo je i drugih neljubaznosti i petljanja dok smo došli do direktorice. Uglavnom, na kraju smo pozvali policiju da prijavimo prevaru te je policija intervenirala, rekla je čitateljica Sanela.

Dodala je kako je jako ljutita te želi javno objaviti prevaru kako bi ljudi znali što se događa i da ne bi ‘nasjeli’ kao što su oni.

Još jedan čitatelj se javio te je potvrdio kako je gotovo stotinu građana prevareno.

Od samog početka u Citydeal.ba su bili upoznati o činjenici da se radi o prevari i usprkos tome nastavili prodavati vaučere za ljetovanje u Antaliji, napisao je čitatelj.

Vaučeri za ljetovanje u Turskoj prodavani su na bazi noćenja s doručkom, a građani su, prema instrukcijama iz City Deala, dodatne uplate za polupansion ili puni pansion uplaćivali direktno na račun sporne njemačke agencije.

Podsjećamo, građani BiH su krajem prošle godine također prevareni za putovanje na Cipar kada su putem stranice eKupon uplatili novac za novogodišnje putovanje u aranžmanu agencije JoyTrip Holidays.

Iako je City Deal pravovremeno bila upozorena na prevare njemačke agencije, građani kažu kako su ih iz tvrtke uvjeravali da uspješno surađuju s JoyTrip Holidays.

Zatraženo je objašnjenje za nastalu situaciju od Elme Kulo-Dević, direktorice tvrtke City Deal, ali nije dobiven odgovor.

Iz tvrtke City Deal su kazali da je zauzeta i da nije dostupna.

Ipak, doznaje se da su se iz City Deala obratili određenim prevarenim građanimai obrazložili da je glavni krivac za novonastalu situaciju njemačka turistička agencija, koja je i organizator putovanja.

Naglasili su da je City Deal pokrenuo spor te da traži povrat novca.

Također su kontaktirali veleposlanstvo Njemačke u BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Iz City Deala su prevarenim građanima ponudili zamjenske opcije određenih putovanja u vrijednosti vaučera koji su već građani platili, ili povrat sredstava u vidu Citydeal kredita.

Kao treću mogućnost iz City Deala su naveli da postoji mogućnost da građani sačekaju odluku njemačkih prvaosudnih organa kako bi građanima bio vraćen uplaćeni novac. Također savjetuju svima koji su direktno vršili nadoplate njemačkoj agenciji, da od njih traže povrat novca.

Naime, prema Zakonu o zaštiti potrošača, BiH organizator i posrednik, što je u ovom slučaju City Deal, solidarno je odgovoran za štetu nastalu otkazivanjem putovanja, a potrošač ima pravo obratiti se odštetnim zahtjevom bilo kome od njih. Stoga su građani koji se smatraju prevarenima ovaj slučaj prijavili Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, piše Jabuka.tv