Home Politika Puzigaća podržao Bradaru, propao entitetski udar na državu

Puzigaća podržao Bradaru, propao entitetski udar na državu

SHARE

Delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH razmišljaju o tome da zatraže prekidanje sjednice koja još uvijek nije počela.

Prema vežećim propisima, ako dva člana Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH proglase Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH destruktivnim po vitalni interes, onda je potrebna dvotrećinska većina iz svakog kluba naroda da bi se zakon poslao na Ustavni sud FBiH.

U ovom slučaju, bez ruku parlamentaraca iz HDZ-a u Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH ne postoji dvotrećinska većina.

Ovaj potez Drage Puzigaće navodno je dogovoren na nedavno održanom sastanku predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u Lukavici.

Puzigaća je 23. lipnja 2016. godine glasovima delegata iz reda SDA, SBB-a i HDZ-a izabran za člana Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH. Ovom imenovanju žestoko se protivio SDP koji je tvrdio da na ovu poziciju treba izabrati Slavišu Šućura.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji je već usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, predložili su parlamentarci iz reda SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke, piše Klix.ba