Home Tech GOOGLE UPOZORIO: Zbog kazne, Android možda više neće biti besplatan

GOOGLE UPOZORIO: Zbog kazne, Android možda više neće biti besplatan

SHARE

MOUNTAIN VIEW – OdlukaEuropske komisije koja je prisilila Google da razdvoji Chrome i aplikacije za pretraživanje s operativnog sustava Android te ga kaznila s 4,3 milijarde eura mogla bi imati posljedice za budućnost Androidovog besplatnog poslovnog modela.

Google je od proizvođača mobilnih uređaja zahtijevao da predinstaliraju njihov pretraživač ako žele imati pristup njihovim raznim uslugama, što je, kako smatra Europska komisija, potrošačima otežalo pravo na izbor i ograničavalo konkurenciju.

“Postoji mogućnost narušavanja ravnoteže između Googlea i Androida”

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai na svom je blogu obranio odluku kompanije o grupiranju pretraživanja i Chromeovih aplikacija na Androidu te istaknuo činjenicu da će prosječni korisnik Androida instalirati oko 50 aplikacija te jednostavno ukloniti aplikacije instalirane prije. No Google bi sprečavanjem grupiranja vlastitih aplikacija uznemirio Androidov ekosustav, smatra Pichai.
“Ako proizvođači telefona i operateri mobilnih mreža ne bi mogli uključiti naše aplikacije na svoj širok raspon uređaja, to bi narušilo ravnotežu ekosustava Androida”, objasnio je Pichai, pažljivo izbjegavajući činjenicu da proizvođači mobilnih telefona više neće biti prisiljeni grupirati aplikacije.

“Dosad je Androidov poslovni model značio da nismo morali naplatiti proizvođačima mobitela za našu tehnologiju ili ovisiti o čvrsto kontroliranom distribucijskom modelu. No zabrinuti smo da će ova današnja odluka narušiti našu ravnotežu s Androidom i poslati zabrinjavajući signal u korist vlasničkih sustava na otvorenim platformama”, napisao je Pichai na svom blogu.

Njegovo suptilno pojašnjavanje ravnoteže s Androidom korisnici, proizvođači i Europska komisija shvatit će kao upozorenje, piše američki portal The Verge. Europska unija nije dala nikakve prijedloge o načinu na koji bi Google trebao riješiti kršenje pravila, zbog čega je i kažnjen.

Blef ili ozbiljno upozorenje?

Iz Googlea su naglasili kako se poslovni model za Android može promijeniti, što može značiti da će kompanija morati uzeti u obzir licenciranje Androida za proizvođače mobitela. S obzirom na Googleovu dominaciju u pretraživanjima i preglednicima, Pichaiovo upozorenje više se čini kao blef nego kao ozbiljna prijetnja da Android više neće biti dostupan besplatno, dodaje The Verge, prenosi Dnevno.ba