Home Život SNIMLJEN ‘NAJUSAMLJENIJI ČOVJEK NA SVIJETU’ Misteriozni muškarac već 20 godina živi sam...

SNIMLJEN ‘NAJUSAMLJENIJI ČOVJEK NA SVIJETU’ Misteriozni muškarac već 20 godina živi sam u džungli i odbija svaki kontakt s civilizacijom

SHARE

Zapanjujuće snimke posljednjeg poznatog preživjelog člana amazonskog plemena, koji u brazilskoj regiji Tanaru živi sam više od dva desetljeća, objavio je u petak Daily Mail. Na snimci polugoli tamnoputi muškarac u džungli sjekirom pokušava srušiti drvo.

Spava u kolibi napravljenoj od drveća i većinu vremena provodi s pticama i majmunima, a glavno oružje su mu luk i strijela. Koliko se vidi iz zraka, sam uzgaja papaju i kukuruz.

Znanstvenici kažu da se prema snimkama čini da je odličnog zdravlja, a ima oko 50 godina.

Ostale članove njegovog plemena iz brazilske države Rondonija farmeri su ubili 1995. godine, a tek je godinu kasnije uopće otkriveno njegovo postojanje.

Muškarca nazivaju ‘Čovjek u rupi’ zbog dubokih zamki koje postavlja za životinje, a u nekim rupama dubine do 2 metra se i skriva. Neki ga nazivaju i ‘najusamljenijim čovjekom na svijetu’. Do sad je snimljen samo 1998. godine, za brazilski dokumentarac Corumbiara. Funai, vladina agencija za autohtone poslove u Brazilu, pratila je njegovo ponašanje dva desetljeća otkako su ga pronašli, ali zbog strogih pravila koja ograničavaju interakciju s tzv. nekontaktaktiranim narodima ne znaju njegovo ime niti ime njegova plemena.

Kontakt s civilizacijom za njih može biti smrtonosan

Zanimljiva je činjenica da na Zemlji postoji više od stotinu i pedeset plemena koja žive u potpunoj izolaciji od globalne civilizacije i koja nikada nisu došla u doticaj s ljudima izvan svoje zajednice. O njima se doznalo iz rijetkih, ali vrlo često nasilnih susreta s njima ili iz zračnih snimki. Izoliranim plemenima može nedostajati imunitet na bolesti zapadnjaka, tako da kontakt može biti smrtonosan za cijele narode.

Postoje deseci plemena brazilske Rondonije, od kojih je u povijesti znatan dio nestao. Stanovnici kišnih šuma naseljeni su poglavito uz obale rijeka a lov, sakupljanje plodova i ribolov osnovni su načini preživljavanja. Organizirani su po malenim nomadskim skupinama.

‘Čovjek u rupi’ je odbacio sve pokušaje kontakta od strane brazilskih dužnosnika. Njegov preostali dio teritorija od 8000 hektara sada je okružen s pet farmi stoke i posljednja je prepreka rančerima u širenju.

“Trebalo bi mu biti dopušteno da živi u miru, no rančeri očito nisu zadovoljni time”, kaže Fiona Watson, istraživačka direktorica Survival Internationala, organizacije u Velikoj Britaniji koja prati nepristrana plemena za koja se strahuje da bi sva mogla nestati u idućih desetak godina.

Aktivisti za domorodačka prava traže da se preostale izolirane zajednice ostave na miru jer bi kontakt kršio njihovo pravo na samoodređenje i vodio zatiranju njihove kulture. Većina preostalih kamenodobnih domorodaca nalazi se u gusto šumovitim područjima Južne Amerike (Amazona), Nove Gvineje i Indije.

Najopasnije mjesto na zemlji za brodolomce

Jedan od najzatvorenijih i najmanje tehnološki razvijenih naroda živi na otočiću Sjeverni Sentinel u Bengalskom zaljevu, koji je najopasnije mjesto na koje se brodolomac može iskrcati. Pretpostavlja se da na otoku živi oko 250 domorodaca. Prije desetak godina oni su ubili dvojicu ribolovaca koji su zalutali u njihove vode i približili se otoku. Sve što se zna o njima otkriveno je promatranjem otoka iz zraka.

Pleme govori neklasificiranim jezikom, a žive u nastambama bez zidova s krovovima od lišća. Lovci su i ribolovci, a skupljaju i plodove, dok im je poljoprivreda nepoznata. Ne poznaju tehnologiju obrade metala niti na raspolaganju imaju bilo kakvu rudu, a glavno oružje su im koplja, toljage te lukovi i strijele.

Davne 1967. indijska vlada pokrenula je ekspediciju na Sentinel, no domoroci su se povukli u obližnju džunglu te s njima nije ostvaren nikakav kontakt. Sedam godina kasnije National Geographic je krenuo na ekspediciju. Indijanci ovaj put nisu pobjegli, već su brod zasuli strijelama dok se približavao otoku.

Brod je ipak pristao, a na obali su ostavili male plastične igračke, živu svinju vezanu za kolac, aluminijsko posuđe i nekoliko kokosovih oraha.

Potom su krenuli nazad, a domoroci su odapeli novu salvu strijela od kojih je jedna pogodila redatelja dokumentarca. S broda koji je odlazio gledali su kako ubijaju svinju i bacaju je u more, baš kao i igračke koje su ostavljene. Uzeli su samo aluminijsko posuđe i pobjegli u džunglu.