Home Društvo Tri hrvatske glumice zbog Thompsona na udaru

Tri hrvatske glumice zbog Thompsona na udaru

SHARE

Glumica Nataša Janjić ovih je dana na svom profilu na Facebooku kritički komentirala činjenicu da je kontroverzni ultradesničarski pjevač Marko Perković Thompson dobio istaknutu ulogu na dočeku hrvatske nogometne reprezentacije. “Mi volimo usrat pred kraj. Takvi smo #neopisivo”, napisala je Nataša Janjić na Facebooku, a u raspravu su se onda uključili mnogi s njene liste prijatelja, između ostalih i kolegice Lana Barić i Jelena Veljača, piše Index.hr

“Ja sam malo u šoku kako je off tune”, komentirala je Jelena Veljača. Thompson je zasmetao i glumici Lani Barić. “Šteta. Malo je falilo da pobijedimo i u dočeku, ali protivnik je bio jači”, napisala je.

Kampanja u desničarskim medijima

Zbog tih riječi mnogi obožavatelji Thompsona žestoko su napali ove tri glumice na društvenim mrežama, a i desničarski portali su objavili niz članaka u kojima ih se etiketira na razne uvredljive načine.

Zbog svega toga se na Facebooku oglasila i SDP-ovka i stručnjakinja za komunikaciju Aleksandra Kolarić koja je zgrožena mržnjom i prijetnjama koje su upućene Janjić, Veljači i Barić.

“Što s tim ljudima ne valja da u sebi nose takav bijes”

“Već četiri dana traje neopisivo prostačko vrijeđanje, verbalno nasilje i prijetnje koje na društvenim mrežama u Hrvatskoj doživljavaju tri žene. Već četiri dana na Facebooku dobivaju gomilu uvreda od različitih anonimnih ili neanonimnih profila. Vidjela sam dio tih poruka. Radi se o bolesno primitivnom govoru, radi se o komunikaciji iz kanalizacije. Smučilo mi se. Pomisliš si, što s tim ljudima ne valja da u sebi nose takav bijes, prostakluk, mržnju i zavist? Koliko je jada sabijeno u nekome tko ima potrebu najodvratnije se prostački iživljavati nad drugom osobom?

A što su te tri žene učinile? One su javne osobe koje su se usudile javno izraziti mišljenje drugačije od mišljenja većine. Dakle te tri žene napisale su da smatraju da je Thompson u ponedjeljak fulao melodiju na Trgu. Njihovi Facebook komentari su ubrzo objavljeni na portalima, a s obzirom da se radi o javnim osobama, linč na društvenim mrežama je krenuo. I traje već četvrti dan. Činjenica da se radi o ženama, kao i obično u ovim krajevima, samo podjari bijesnu rulju na još jače vrijeđanje i prijetnje.

Smije li se u Hrvatskoj danas javno kritički govoriti o Thompsonu, bez da to izazove verbalnu hajku?

Smije li se u Hrvatskoj danas javno kritički govoriti o nogometašima koji su osvojili svjetsko srebro, a bez da to izazove verbalnu hajku?

Prema linču i hajci koji se dogodio ovim ženama, očito ne smije. Jer nije normalno da u našem društvu zbog kritičkog stava o pjevaču uslijedi verbalno nasilje, salva najgorih uvreda i prijetnji. Nije normalno. Ne, to nije demokracija, to je mržnja i trovanje društva. Ne, to nije diskusija, to je mržnja. Oni koji misle da ih se to ne tiče jer se to događa nekom drugom, nekim javnim osobama, nekim tamo ženama, nekim s kime ne dijele ništa zajedničko, nekim s drugačijim stilom života i drugačijim svjetonazorom, krivo misle. Koncentrični krugovi mržnje u nekom društvu, a o tome se ovdje radi, uvijek se sve jače šire. Ako ovaj trend mržnje totalitarno odgojenih umova ne zaustavimo, zahvatit će i mnoge koji sada nemaju niti srca niti pameti osuditi još jedan linč kojem su izložene neke tri žene.

Vi koji ste čuli za to i šutite? Vi koji to prešutno odobravate? Zaista mislite da vas se to ne tiče?”, napisala je Kolarić na Facebooku.

Bujica uvreda i prijetnji

Među bujicom uvreda koje su upućene trima glumicama zbog iznošenja kritike u vezi Thompsonova pojavljivanja na dočeku nogometaša mogu se naći i sljedeće: “Nisu one hrvatske glumice, one su hrvatske štrace!!!”, “Glumice postale preko madraca. A Oscar se tako ne osvaja”, a naravno da su optužene i da “mrze sve hrvatsko”.

Nije teško ni zamisliti kakve su prijetnje dobile jer su slične prijetnje ovih dana dobili svi koji su imali kritički stav prema Thompsonovu guranju u prvi plan na dočeku nogometaša, piše Index.hr