Home Crna kronika MISTERIOZNA SMRT KOJA JE ŠOKIRALA IMOTSKU KRAJINU Tanja oslobođena optužbi da je...

MISTERIOZNA SMRT KOJA JE ŠOKIRALA IMOTSKU KRAJINU Tanja oslobođena optužbi da je svekrvu otrovala furadanom u jogurtu! Ako nije nevjesta tko je onda ubio Anu Milas?

SHARE

Tanja Mesaroš (bivša Milas), 38-godišnja nekadašnja imotska nevjesta, oslobođena je u srijedu po drugi put na splitskom Županijskom sudu krivnje za okrutno i podmuklo ubojstvo odnosno trovanje pesticidom karbofuranom svoje 67-godišnje svekrve Ane Milas u rujnu 2010. godine u obiteljskoj kući u Zmijavcima kod Imotskog.

Čim je predsjednik peteročlanog sudskog vijeća, sudac Vladimir Živaljić izustio: “Oslobađa se optužbe”, krhka optuženica vidno je opustila ramena kao da joj je s leđa napokon pao teret od sto tona i od uzbuđenja je grizla usne dok je sudac čitao činjenični opis djela za koje se teretila.

No, s druge strane, rodbina pokojne Ane Milas, ovu je odluku dočekala s žestokim protivljenjem. Bivši Tanjin suprug, imotski liječnik dr. Ivan Milas, bez riječi je skočio sa stolice i izjurio iz sudnice, a njegova sestra Jagoda Kegalj (na slici dolje) nije se mogla suzdržati te je, odlazeći iz sudnice, sudskom vijeću doviknula: “Do viđenja, ovo je kriminal hrvatskog pravosuđa, zna se…”.

Ove su njene priječi prekinule tok misli suca Živaljića koji je upravo počeo kratko iznošenje obrazloženja presude, pa je on uzviknuo pravosudnom policajcu: “Postupite po propisu”.

KRONOLOGIJA SLUČAJA
Tijekom prvog suđenja na Županijskom sudu u Splitu Tanja Mesaroš je oslobođena krivnje jer nije isključen drugi uzrok smrti te nije bilo dokaza ni očevidaca da je baš optužena stavila otrov u hranu starici, stoga se smatralo kako postoji mogućnost da je to učinio i netko drugi.

Za sudsko vijeće je također bilo sporno što naknadnom kemijskom analizom nije utvrđeno je li pronađena doza karbofurana smrtonosna.
Njihovu odluku ukinuo je Vrhovni sud i naložio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem. Posebno su ukazali da je optužena nevjesta bila sama sa svekrvom cijeli dan i da je znala za otrov koji je bio u ostavi.
Tijekom drugog suđenja stoga je trebalo razjasniti sporne okolnosti oko uzroka smrti, ali glavna rasprava se već dvije godine odvija s brojnim odgodama koje usporavaju okončanje postupka. Do sada je suđenje prekidano i odgađano dva puta na duži period zbog rizičnih trudnoća optužene Tanje Mesaroš, prvo s petim pa sa šestim djetetom.
Prve sumnje iskazao je nakon što ga je supruga početkom 2011. godine, šest mjeseci od smrti majke mu, napustila. Tada je kazao policiji da su njezina najbolja prijateljica i jedno od troje djece izjavili da je njegova žena otrovala baku.
Sumnjivo mu je bilo što ga supruga nije odmah pozvala kada je oko 21.15 našla mrtvu mu majku i što je komentirala pred prijateljicom kako će on misliti da ju je upravo ona ubila. Tada je policiji predao staklenku s otrovom karbofuranom. Sa svojim sumnjama izišao je i u javnost. Nakon toga je ekshumirano tijelo njegove majke i napravljena kemijsko-biološka analiza tkiva u kojem je otkriven otrov.
Nakon istrage i ekshumacije pokojnice, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je podiglo optužnicu. U optužnici su naveli da je Tanja Mesaroš u obiteljskoj kući u Zmijavcima dala svekrvi karbofuran, koji je kemijski spoj vrlo otrovnog pesticida furadana, u jogurtu kojim ju je nahranila u 19.45. Smatrali su da je počinila zločin kako se više ne bi morala brinuti za svekrvu koju je hranila i čistila tri godine. Sumnjivo im je bilo i što nije pozvala Hitnu pomoć te večeri, kao što je pozvala mjesec dana ranije kada je starici bilo loše.
U međuvremenu se optužena Tanja Mesaroš razvela od prvog supruga s kojim ima troje djece i preselila u Zadar, gdje s novim partnerom dobila još troje djece. Nakon poroda petog djeteta i oporavka optužene Mesaroš, započelo je novo suđenje u rujnu prošle godine kada su saslušani svjedoci, ali je ponovno odgođeno početkom ove zbog šeste trudnoće te je nastavljeno nakon poroda u listopadu ove godine.