Home Šport Najbizarnija utakmica finala: Hrvati u apsolutno svemu dominirali, a Francuzi uvjerljivo slavili

Najbizarnija utakmica finala: Hrvati u apsolutno svemu dominirali, a Francuzi uvjerljivo slavili

SHARE

Danas, više no ikad prije, u modernom nogometu veliki ulozi poput finala SP-a igračima ‘podrežu krila’, svi se više brinu da ne prime gol, boje se riskirati, a rezultat toga često bude negledljiva utakmica. Finala se često igraju na jedan gol, gledatelji su razočarani, a igrači ne mogu pokazati najbolje što znaju i oni zbog kojih se nogomet igra jednostavno ne mogu uživati. I zato je finale Svjetskog prvenstva i nogomet koji je igrala Hrvatska toliko oduševio apsolutno sve.

Ono što je svijet vidio već u tih 90 moskovskih minuta, dobilo je svoju potvrdu i u konkretnim brojkama – Hrvatska je dominirala protiv Francuske u svemu osim u postignutim golovima. I zato je novinar američkog NBC-a s razlogom ovaj finale nazvao ‘jednom od najčudnijih nogometnih utakmica u povijesti‘.

‘Vidjeli smo šest golova, Francuska je pobijedila 4-2. A apsolutno svaki statistički podatak i sve analize nakon utakmice govore potpuno drugačije. Što duže razmišljam o ovoj utakmici, to mi rezultat ima manje smisla’, piše Kyle Bonn.

Pogledajte samo ove brojke: 

  • Hrvatska je imala više no duplo više pasova od Francuske (440-198);
  • Hrvatska je imala posjed lopte 65,5 posto, Francuska 34,5%;
  • U napadačkoj trećini terena Hrvatska je imala 99 pasova, Francuska 28;
  • U kaznenom prostoru taj je odnos 14-5;
  • Hrvatska je stvorila 11, a Francuska tek četiri prilike;
  • Udarci prema golu 15-8;
  • Čak je šest hrvatskih igrača imalo više pasova od prvog najboljeg u francuskoj momčadi;

Možda najviše o načinu igre Francuske u finalu govori podatak o tome tko je s kime u momčadi odigravao te pasove.

Primjerice najviše međusobnih dodavanja tijekom utakmice imali su Brozović prema Modriću, 20, a slijede Modrić prema Vrsaljku (19), Modrić prema Brozoviću (17) i tako dalje. Prvi francuski par na toj listi je tek na 12. mjestu, a riječ je o dodavanjima Huga Llorisa prema Olivieru Giroudu. Golman Francuza je, dakle, svom najisturenijem napadaču, čovjeku koji na cijelom prvenstvu nije imao niti jedan udarac u okvir gola, čak 10 puta dodao loptu, prenose 24sata.hr.

Sve su to bila ispucavanja, a kad je tako, jasno je da je ideja francuskog izbornika Didiera Deschampsa bila – preskakanje igre. Taktika, loptu makni samo što dalje od Modrića, Rakitića i Brozovića ovoga puta mu je očito upalila.

Dnevnik.ba