Home Crna kronika Ljubušaci sudjelovali u potrazi: Sve je nažalost tužno završilo

Ljubušaci sudjelovali u potrazi: Sve je nažalost tužno završilo

SHARE

Članovi ljubuške gorske službe spašavanja sudjelovali su u izuzetno zahtjevnoj potrazi na Rabu, koja je na žalost, tužno završila, pronalaskom tijela austrijskog državljanina Franza Josepha Webera.

On je nestao 15. srpnja nakon što je krenuo prema vrhu otoka Kamenjak.

Odmah je pokrenuta intenzivna potraga. Tijekom proteklih dana za nestalim je tragao velik broj ljudi. Među tragačima su bila i dva člana ljubuškog GSS-a.

“Potraga je bila izuzetno naporna i složena od samog početka zbog slijeda okolnosti i pretraživanja teškog terena pri visokim temperaturama. Hrvatska gorska služba spašavanja uspostavila je vrlo složenu i visoko stručnu organizaciju potrage kao i koordinaciju velikim brojem ljudi na terenu. Prema standardima HGSS-a u potrazi su iskorišteni apsolutno svi resursi kojima HGSS raspolaže: search manageri sa svjetskim licencama, zapovjedno vozilo i digitalna kartografija te visoko motivirani spašavatelji, potražni timovi i flota dronova za pretragu terena iz zraka”, priopćili su iz HGSS-a.

Nažalost, unatoč golemom trudu i maksimalnom angažmanu svih nadležnih službi na otoku Rabu, vatrogasaca DVD-a Rab i DVD-a Lopar koji su prepješačili nevjerojatan broj kilometara dnevno, policije, GD Crvenog križa Rab, Stožera Civilne zaštite Grada Raba, timova pristiglih iz brojnih centara HGSS-a, čak 5 psa tragača, posade helikoptera HRZ-a, članova Planinarskog društva “Kamenjak”, lokalnih snimatelja dronovima, vlasnika parcela na području pretrage, mještana i pa i turista koji su ponudili svoju pomoć, osmoga dana potrage na Kamenjaku na predjelu Garma iznad zaseoka Dumičići pronađeno je beživotno tijelo gospodina Franza Josepha Webera (69).

Tijelo nestalog je pronađeno u gusto zaraslom području.

Frane Bebić, pročelnik HGSS-a Split i voditelj pretrage je kazao da je tijelo gospodina Webera pronađeno u zoni potrage, na iznimno teško prohodnom terenu visoravni brda Kamenjak.

“Pretpostavljamo da je razlog zbog kojeg se gospodin Weber nije vratio kući ili došao na dogovoreno mjesto, kombinacija medicinskih problema, odnosno slabosti koju je toga dana kada se upustio u planinarenje iskazivao u razgovoru mobitelom i izrazito visoke temperature i jakog sunca tih dana. Očito je tražio nekakvu zaštitu od sunca jer je pronađen u oskudnim uvijetima okružen grmljem i stablima, pa je to i razlog zbog kojeg niti intenzivna trosatna helikopterska pretraga koju su članovi HGSS-a proveli s posadom HRZ-a već idućeg jutra nakon prijavljenog nestanka, nije dala rezultata.”

Obitelji izražavamo iskrenu sućut.

Radio Ljubuški