Home Društvo Ogorčenje zbog naplate poreza na doznake iz inozemstva: Ovo je klasična otimačina!

Ogorčenje zbog naplate poreza na doznake iz inozemstva: Ovo je klasična otimačina!

SHARE

Odluka Porezne uprave FBiH da oporezuje doznake iz inozemstva naišla je na oštre reakcije bh. dijaspore, ali i građana koji od tog novca preživljavaju u BiH. Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Hasan Šehović kaže za „Avaz“ da je ovakva odluka iznenađujuća i razočaravajuća, jer su vlasti čak ranije govorile o uvođenju olakšica za slanje novca iz dijaspore, a sada su okrenule ploču.

Nije prihod

Foto: Šehović: Katastrofa je jedina riječ kojom se ovo može opisati

Šehović: Katastrofa je jedina riječ kojom se ovo može opisati

Šehović: Katastrofa je jedina riječ kojom se ovo može opisati

– Bilo je prijedloga da se uspostavi sistem koji bi išao preko Centralne banke BiH i da se dio tog novca izdvaja za investicione fondove koji bi bili osnova za ulaganje u projekte u domovini. A ovakva odluka Porezne uprave FBiH sasvim je suprotna od ovog prijedloga, jer neshvatljivo je da ako ja iz Turske pošaljem 100 KM u Sarajevo, taj neko ko prima taj novac mora državi dati deset KM – ističe Šehović.

On naglašava da se pomoć dijaspore ne može smatrati prihodom za bh. građane.

– Ovo je klasična otimačina, koju ja mogu povezati s predizbornom kampanjom. Katastrofa je jedina riječ kojom se ovo može opisati. Neko je u vlasti to lijepo sračunao. Ako dijaspora godišnje pošalje oko četiri milijarde KM, onda će se u budžet sliti dodatnih 400 miliona KM i eto njima para da sebi povećaju plaće – naglasio je Šehović.

Armin Alijagić, osnivač organizacije „Naša perspektiva“, čiji je primarni zadatak saradnja s dijasporom, naglašava za „Avaz“ da je novac koji bh. građani uglavnom dobivaju od rodbine iz inozemstva već opterećen troškovima koje nameću banke.

Foto: Alijagić: Oduka je u najmanju ruku upitna

Alijagić: Oduka je u najmanju ruku upitna

Alijagić: Oduka je u najmanju ruku upitna

Nema opravdanja

– Bojim se da idemo u pogrešnom pravcu, otežavamo našoj dijaspori da se uključi u razvoj BiH. Vlast bi trebala imati za cilj da im olakša investiranje u domovinu, da ih na neki način privuče. A vrlo je zanimljivo da se ovakva odluka donosi u momentu kada određene političke stranke u BiH pozivaju dijasporu da učestvuje na izborima i da se aktivnije uključi u politički život – naglasio je Alijagić.

Damir Miljević, ekonomski analitičar, kaže za „Avaz“ da početak oporezivanja novca koji građani dobivaju iz inozemstva nema nikakvo opravdanje.

Foto: Miljević: Pokušava se izvući što više novca od građana

Miljević: Pokušava se izvući što više novca od građana

Miljević: Pokušava se izvući što više novca od građana

– Očito je da se pokušava izvući što više novca od građana BiH. Prema meni, u najsiromašnijoj zemlji na svijetu početi oporezivati novac od doznaka ravno je zločinu. Ako ćete oporezivati 300 eura koje je neko poslao nekoj nani u selu pored Tuzle, onda ste vi zločinac, a ne država – zaključuje Miljević.

Apetiti vlastodržaca

Miljević naglašava i da je ostvarivanje prihoda u inozemstvu koji se uplaćuju ovdje na račune, regulirano Zakonom o porezu na dohodak i oporezovano s deset posto. No, on kaže da je problem što Porezna uprava pored tih deset posto traži da se plati zdravstveno i penzijsko osiguranje kao da su ljudi u stalnom radnom odnosu, a možda nisu.

– Tako da sada imamo čitav galimatijas između postojećih propisa, zahtjeva Poreske uprave i apetita vlastodržaca koji bi da uzmu pare po svaku cijenu – ističe Miljević.

Reakcija Porezne uprave FBiH

U javnosti se digla bura i zbog oporezivanja freelancera, a na reakcije na njihov javni poziv za prijavu svih prihoda iz inozemstva, uključujući i poklonjeni novac, jučer je reagirala i Porezna uprava FBiH. Na ogorčenje i kritike zbog utjerivanja nameta, iz PUFBiH su odgovorili da nije riječ ni o kakvom novom porezu.

– Javni poziv upućen je na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 1. januara 2009. godine i prema kojem su pozvani porezni obveznici bili dužni sami prijaviti oporezive prihode iz inostranstva – naveli su iz PU.